Hemligheten bakom Bowers & Wilkins superljud i Volvo S90

Brittiska Bowers & Wilkins har byggt en riktigt smaskig ljudanläggning i Volvo S90 med inte mindre än 19 högtalare och 1.400 watt. Volvo har varit riktigt smarta när de konstruerat subbasen – den spelar från bilens utsida.

Musik är något man hör och upplever. Men i en bil är det mera sällan som man faktiskt ser var ljudet kommer från. I den här pedagogiska filmen visar Volvo hur man byggt upp ljudsystemet från Bowers & Wilkins i nya S90. Vi har inte fått några detaljer ännu men vi utgår från att det är samma ljudsystem även i Volvo V90.

De som väljer till toppsystemet från Bowers & Wilkins i sin S90 får 19 högtalare. Då ingår sju diskanter, sju högtalare för mellanregister och fyra stycken 165 millimeter stora baselement som sitter i nederkant på dörrarna.

Att skapa ett bra basljud i en bilkupé är rätt knepigt då volymen egentligen är för liten för de långa våglängderna. Det brukar behövas mycket effekt i slutstegen för att trycka ut en riktigt bra bas men Volvo har varit smarta och valt en annan lösning. Den 250 millimeter stora subwoofern sitter i ett "hål" i karossen, vid bakre vänstra hjulhuset, och på det sättet blir hela kupén en högtalarlåda. Den här konstruktionen är inget man kan hitta på i efterhand utan den fanns med redan från början i utvecklingsarbetet.

Alla högtalare är "aktiva", i den meningen att ljudet behandlas digitalt innan signalerna skickas vidare till slutsteget som ger sammanlagt 1.400 watt, fördelat på tolv kanaler. En digital ljudprocessor är i det närmaste en nödvändighet för att skapa korrekt ljudbild i en bilkupé. Eftersom man alltid sitter relativt nära högtalarna i en bil är det lätt att få fasfel i de övre registren, något som vår hörsel är mycket känslig för. Baselementens placering är däremot mindre noggrant.

Ljudsystemet från Bowers & Wilkins har tre "miljöer" som man kan välja mellan: studio, individuell placering och Göteborgs konserthus. Studio ska efterlikna det vanliga sättet att spela in musik på och det återskapar den ljudbild som musikerna avsett. Individuell placering är för den som antingen åker ensam eller vill ha en perfekt ljudbild utifrån sin egen plats i bilen. Göteborgs konserthus är precis vad det låter som, en ljudbild som ska efterlikna den man upplever i en stor konsertsal.

Högtalarelementen sitter bland annat i dörrsidorna och går att skymta genom gallret. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Här ser vi placeringen i bakdörrarna. Totalt är det 19 högtalare i ljudsystemet från Bowers & Wilkins. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här ljudanläggningen skulle jag vilja ha, om jag köpte en S90/V90!
531
14