Volkswagen gör en Prius – ska bli en nystart för märket

Volkswagen gör en Prius – ska bli en nystart för märket
Volkswagen XL1 byggdes och såldes i extremt begränsad upplaga. Nya XL3 blir istället en konventionell bil som ska säljas för ungefär 250.000 kronor. Förbrukningen ska landa på 3 l/100 km.

Toyota Prius har i princip fått ha hybridklassen för sig själv i nästan 20 år. Hyundai ska också haka på hybridtåget men Volkswagen har länge hävdat att dieselmodeller kan ge ännu lägre förbrukning.

Det senaste året har dock vänt upp-och-ned på allt. Dieselgate och de nya förbuden mot dieselbilar i vissa städer har gjort att bensin, och särskilt bensinhybrider, plötsligt kan framstå som riktigt bra alternativ.

Nu kommer uppgifter från Auto Bild om att Volkswagen ska lansera en utmanare till Toyota Prius. Den ska heta Volkswagen XL3 där siffran innebär att förbrukningsmålet är 3 l/100 km. Volkswagen XL har annars varit namnet på extremt futuristiska modeller som ligger långt in i framtiden, men målet med Volkswagen XL3 är att den ska lanseras 2018.

Volkswagen XL3 får en omarbetad version av drivlinan i dagens Jetta Hybrid. Det innebär en fyrcylindrig bensinmotor på 140 hästkrafter, en elmotor på 35 hästkrafter och en sjustegad dubbelkopplingslåda. Motorn får också cylinderavstängning för att spara på dropparna.

Intressant nog blir Volkswagen XL3 inte en laddhybrid – den går alltså inte att ladda i ett vanligt uttag. Det hade ökat både priset och vikten. För att nå målet på 3 l/100 km ska Volkswagen använda lättviktsmaterial och fokusera på att sänka luftmotståndet. Toyota Prius har redan idag en uppgiven förbrukning på 3 l/100 km med 15-tumshjul.

Volkswagen XL3 blir en kompakt halvkombi med plats för fyra personer – gissningsvis något större än en Golf. Priserna ska enligt Auto Bild börja på 250.000 kronor.

Nykomlingen beskrivs som "en nystart för hela företaget" och det mest intressanta är att XL3 alltså inte ska baseras på någon befintlig modell – den blir ingen "Golf Hybrid" utan något helt nytt.

Missa inte några bilnyheter – gilla oss på Facebook

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen gör helt rätt som satsar på en snål hybridbil.
168
65