Mitsubishi erkänner: Har utsläppsfuskat – i 25 års tid

Mitsubishi Motors-aktien störtdök med mer än 17 procent under onsdagmorgonen. Anledningen var att Mitsubishi ska avslöja detaljer om eventuellt fusk med utsläpps- och förbrukningssiffror, skriver...
Annons

Mitsubishi Motors-aktien störtdök med mer än 17 procent under onsdagmorgonen. Anledningen var att Mitsubishi ska avslöja detaljer om eventuellt fusk med utsläpps- och förbrukningssiffror, skriver BBC.

Mitsubishi ska hålla en presskonferens under förmiddagen svensk tid.

Uppdatering 9.50: Mitsubishi har enligt uppgift ”hanterat bränsleförbrukningstester felaktigt” för fyra småbilar i Japan. Enligt de första uppgifterna ska det inte handla om något särskilt fuskläge utan om att Mitsubishi har manipulerat luftmotståndet och rullmotståndet i däcken.

Totalt omfattas 625.000 bilar och det är Mitsubishis så kallade kei cars som manipulationen gäller.

”Det här är annorlunda jämfört med Volkswagenfallet, men marknaden har blivit väldigt känslig för den här typen av nyheter”, säger Seiji Sugiura, analytiker på Tokai Tokyo Research Center, till Bloomberg.


Uppdatering 26/4: Mitsubishi har erkänt att företaget har publicerat felaktiga förbrukningssiffror för bilar på den japanska marknaden sedan 1991.

Enligt Mitsubishi omfattar fusket fyra småbilar i Japan, men enligt lokala medier i Kina kan också suven Outlander, som är en storsäljare i Sverige, och elbilen i-MiEV omfattas. Det är dock obekräftade uppgifter.

Annons
Annons
Rulla till toppen