Polisen tipsar: ”Så här skyddar du dig mot bildelstjuvar”

Polisen tipsar: ”Så här skyddar du dig mot bildelstjuvar”

Det går en våg av bildelsstölder över Sverige där tjuvarna systematiskt betar av område efter område, framför allt i de större städerna. Det handlar om internationella ligor som stjäl dyrbara komponenter som till exempel krockkuddar och navigeringssystem.

Delarna används sedan i Östeuropa för att reparera krockade eller stulna bilar. Bilarnas identitet förfalskas och de säljs i Europa till intet ont anande privatpersoner.

Enbart i region Stockholm har det skett 1.100 inbrott i bilar sedan årsskiftet där delar stulits. I en kommun kan det ske 10–15 inbrott per månad och vissa nätter blir det inbrott i mer än tio bilar i samma område. Vissa kommuner visar en ökning av bilinbrott på närmare 25 procent, jämfört med samma period föregående år.

Polisen har varnat allmänheten för stöldvågen och man ser inga tecken på att verksamheten mattas av, trots att flera tjuvar gripits. Som bilägare är det flera saker man bör tänka på för att undvika bilinbrott och upptäcka tjuvarna.

Här är polisens tips:

Anmäl inbrott till polisen omedelbart. Vid pågående inbrott, ring 112. Om möjligt, ta foton – men ingrip inte på egen hand.

Ligorna är uppdelade i flera grupper. En grupp rekognoscerar i villaområden och på parkeringar för att hitta intressanta bilmodeller. De använder ofta hyrbilar för att smälta in.

Inbrotten sker i allmänhet nattetid, så sent att de flesta sover men innan tidningsbuden kommer igång – det vill säga mellan 01–05. Tjuvarna arbetar tyst och diskret.

Tjuvarna vill inte ha stöldgods i sina bilar, ifall de blir stoppade av polisen. Därför gömmer de ofta stöldgodset ute i terrängen, för att hämta upp det senare. Joggare och hundägare som rör sig utomhus ska anmäla direkt till polisen om de ser bildelar eller plastpåsar gömda – det kan leda till att tjuvarna grips senare.

Använd märkutrustning, till exempel märk-DNA. Information om detta kan bilägaren få via sitt försäkringsbolag eller Stöldskyddsföreningen.

Säkraste sättet att undvika inbrott är att parkera bilen i garage. Om bilen står utomhus bör området vara väl upplyst, gärna med rörelsedetektor som aktiverar lampor.

Tjuvarna arbetar tidseffektivt och håller sig i allmänhet till ett område per natt. Om man hör ett billarm och ser misstänkt aktivitet ska det anmälas direkt, då har polisen mycket bättre möjlighet att agera.

 

Källa: Polisen.se

 

Inbrottstjuvarna opererar i välorganiserade ligor där olika grupper samarbetar. Genom våra öppna register är det lätt att ta reda på hemadressen till en viss bil.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har haft inbrott i min bil. Suck...
79
69