Så skiljer sig privatleasing från ett billån

Det finns flera stora skillnader mellan att köpa bil med lån och att privatleasa samma bil. Det är två olika finansieringssätt och passar olika typer av bilköpare.

Foto: Bigstockphoto

Förutom punkterna här nedan kan det vara bra att veta att du egentligen inte äger bilen om du privatleasar den. Det gör du däremot om du köper bilen själv.

Fördel: Ingen kontantinsats

Du behöver inte ligga ute med några pengar när du privatleasar en bil. Det uppskattar många bilköpare – särskilt yngre som inte hunnit spara ihop till ett sparkapital. Förutom en eventuell startavgift, som brukar ligga på några hundralappar, kan du köra iväg en ny bil utan att behöva ligga ute med en kontantinsats.

Med ett billån brukar de flesta banker kräva en kontantinsats på 20 procent.

Nackdel: Bindningstid på avtalet

Ett billån löper på ett visst antal månader men du kan alltid avsluta lånet i förväg och betala in skulden. Privatleasing är inte lika flexibelt. Avtalet löper oftast på två eller tre år och bryter du det i förväg får du betala en straffavgift, om du inte lyckas överlåta avtalet på någon annan. Privatleasing är alltså enkelt och bekvämt så länge du inte behöver avsluta avtalet av någon anledning.

Fördel: Lämna tillbaka bilen

När avtalet för den privatleasade bilen löpt ut är det bara att lämna tillbaka den till handlaren. Du behöver inte lägga tid på att sälja bilen, hantera betalningar och sköta provkörningar. Det kanske kan vara värt en del?

Nackdel: Onormalt slitage

När den privatleasade bilen lämnas tillbaka tittar handlaren efter onormalt slitage. Vad som är onormalt är helt upp till handlaren eller biltillverkaren. Titta noga igenom avtalet innan du skriver under. Finns det stora stenskott, revor i klädseln eller spår av hundhår kan du tvingas betala ersättning eftersom det sänker andrahandsvärdet på bilen.

Fördel: Strunta i andrahandsvärdet

Den enskilt största pengatjuven för en ny bil är andrahandsvärdet. Bilen börjar tappa i värde redan när du kör ut ur bilhallen. Privatleasingkunder behöver inte oroa sig för det, eftersom handlaren nästan alltid garanterar restvärdet (kolla upp det när du tecknar avtalet), men å andra sidan kan man säga att restvärdet bakas in i månadsavgiften.

Nackdel: Köra riktigt långt

Privatleasing baseras på en viss körsträcka per år, oftast 1.000 eller 1.500 mil. Kör du längre än så måste du betala för varje kilometer och det kan bli dyrt. Oftast låter bilhandlaren dig gå upp ett steg och köpa till fler mil, men kolla upp hur mycket det kostar.

Fördel: Allt på en faktura

Nästan, i alla fall. Privatleasing säljs in som ett enkelt sätt att köpa bil. Om det stämmer beror lite på hur det enskilda avtalet ser ut. Ibland ingår både service, däckbyte, däckhotell, försäkring, assistans och annat. Bränsle, skatt och trängselavgifter betalas dock alltid av leasingtagaren. Tar du ett billån måste du ofta ta hand om allt själv.

Nackdel: Ingen avdragsgill ränta

Du kan inte dra av månadsavgiften för privatleasingen i deklarationen. Däremot kan du dra av räntan på billånet i deklarationen.

Vad är privatleasing? Hur funkar det? Vilka för- och nackdelar finns det med att leasa sin bil? Det ska vi ta reda på. Under ett antal veckor fokuserar vi på auto motor & sport på temat privatleasing. Satsningen presenteras av Audi, som står bakom texterna som är annonsmärkta. Övriga artiklar har tagits fram av redaktionen och är helt oberoende.