Amerikanska Uberpop slutar köra taxi i Sverige

Amerikanska Uberpop slutar köra taxi i Sverige
Uber lockar förare med löften om bra förtjänst. Men istället har det blivit böter för svarttaxi.

Efter att ha förlorat i både tingsrätt och hovrätt ger amerikanska Uber upp. "Samåkningstjänsten" Uberpop klassas som taxiverksamhet i Sverige och ett 20-tal förare som kört kunder har blivit dömda för att bedriva svarttaxi.

Därmed är det inte möjligt att driva tjänsten Uberpop vidare i Sverige och sista dagen blir sannolikt i nästa vecka, säger Ubers svenska chef Alok Alström till Dagens Nyheter:

"Det här är domar mot enskilda personer, inte mot Uber," säger Sverigechefen Alok Alström till Dagens Nyheter. "Men vi har följt dem under den tid som har varit och det känns tråkigt att enskilda privatpersoner har hamnat i kläm. Vi har försökt stötta dem bäst vi kan. I beslutet att lägga ner har vi vägt samman många faktorer, men den utlösande faktorn var att hela tidslinjen har förskjutits."

Enligt Uber behövs det en annan lagstiftning där samåkning inryms för att kunna driva verksamheten Uberpop vidare i Sverige. Ubers övriga tjänster som "uberx", "Uberblack" och "Uberlux" finns kvar eftersom chaufförerna har taxiförarlegitimation. 

Cirka 5.000 förare har kört för Uberpop, som erbjudit betydligt billigare resor än vanlig taxi. Flertalet av resorna har skett från eller till förorter till storstäder, eftersom prisskillnaden då varit störst. Uber har inte haft något krav på taxiförarlegitimation utan vem som helst har kunnat anmäla sig som chaufför till Uberpop.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är bra att Uberpop lägger ner sin verksamhet!
129
68