Bildelsstölderna ökar dramatiskt – fördubbling på ett år

Bildelsstölderna ökar dramatiskt – fördubbling på ett år
Krockkuddar har varit "populära" att stjäla under flera år. Men ökningen i år är dramatisk.

Är du ägare till en BMW, Mercedes, Volvo eller Volkswagen och bor i storstad – då ska du inte parkera utomhus. Stölderna av bildelar har ökat dramatiskt och under årets fyra första månader skedde 1.516 stölder – mer än en fördubbling jämfört med samma period under fjolåret.

Skadekostnaderna hittills i år uppgår till nästan 96 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 37 miljoner förra året under januari–april, rapporterar Larmtjänst AB. Redan nu är skadekostnaden uppe i samma nivå som för hela fjolåret 2015.

"Skadekostnaderna för dessa stölder ökar dramatiskt," säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst. "För den drabbade individen orsakar stölderna dessutom stora besvär då bilen ska repareras och få nya delar. Den här typen av vardagsbrott leder även till att trygghetskänslan hos allmänheten påverkas negativt."

Som vi beskrivit i tidigare artiklar utförs bildelsstölderna av välorganiserade, internationella ligor. För att smälta in i miljöerna man vistas i används ofta hyrbilar där man först rekognoscerar fram intressanta bilar, en annan grupp utför stölderna och en tredje grupp hämtar upp stöldgodset och transporterar det utomlands.

Inbrottstjuvarna är tekniskt kunniga och har avancerad utrustning för att kunna utföra sitt "arbete" snabbt och effektivt. För att inte riskera att bli ertappade på natten med stöldgods i bilen brukar bildelarna gömmas i naturen, där de senare hämtas upp av kollegor. Hundägare och joggare som vistas i grönområden ska därför vara speciellt uppmärksamma om de ser gömda delar, det kan vara viktig information för polisens utredningsarbete.

Under våren har polisen varit relativt framgångsrika i sitt arbete och kunnat gripa flera misstänkta bildelstjuvar. Det har bidragit till färre stölder under april månad, annars hade det förmodligen skett ännu fler brott.

"Det är viktigt att motverka de organiserade stöldligornas verksamhet eftersom de utgör en viktig finansieringskälla för andra typer av organiserad brottslighet," säger Mats Galvenius.

BMW-modeller har tidigare varit speciellt utsatta för bildelsstölder. Men Volvo och Volkswagen samt framför allt Mercedes har ökat i intresse.

För att minska stölderna och kostnaderna för samhället föreslår Larmtjänst att biltillverkarna förbättrar stöldskyddet, att polisen har långsiktiga insatser och att domstolarna dömer ut strängare straff. Dömda gärningsmän som fått krav på skadestånd ska också följas upp så att pengarna verkligen betalas.

Som bilägare är det bästa tipset att parkera bilen i garage och att använda märk-DNA på utsatta delar. Genom att markera att märk-DNA används kan tjuvarna eventuellt avskräckas till att välja en annan bil.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har drabbats av inbrott i bilen.
34
51