BMW 8-serie har fått grönt ljus och internkoden G14/G15

BMW 8-serie har fått grönt ljus och internkoden G14/G15
Någonstans i München skissas det på nya BMW 8-serien. Här en illustration av Giom Image Art.

Dags att öppna champagnen – BMW har gett grönt ljus till 8-serien! Utvecklingsarbetet har satt fart och den nya 8-serien väntas vara klar till 2020. Tills dess ska 6-serien också få en ny inriktning.

I de uppgifter som läckt ut visar det sig att nya 8-serien fått internkoden G14/G15, vilket ansluter till 7-serien (G11/G12) och nya generationen 5-serie (G30/G31) som premiärvisas senare i höst.

Varför 8-serien anges med dubbelnamn är dock höljt i dunkel, möjligtvis skulle det kunna innebära att BMW väljer att göra både en tvådörrars coupé och en fyrdörrars coupé (9-serie?) med längre axelavstånd. En fyrdörrarsmodell kan dock kannibalisera på 7-serien, vilket inte är önskvärt. Men kan Mercedes sälja S-klass Coupé, så varför inte? En annan möjlig förklaring kan vara att dubbelnamnet står för coupé/cabriolet.

Vi vet sedan förut är att BMW patentskyddat flera av de aktuella modellnamnen som 850, 845, 835, 830, 825 och M850. Lägg till dessa det spännande modellnamnet BMW M8 – då börjar saker bli riktigt intressanta!

Återstår då att se vad BMW väljer att göra med 6-serien. Det ryktas att nya 5-serien får en GT-version med halvkombilucka, men den byter namn till 6-serie Gran Coupe. Ett annat rykte hävdar att BMW ska använda modellserien för att bygga en Porsche 911-utmanare, ungefär som när den mindre och billigare Mercedes-AMG GT ersatte Mercedes SLS AMG.

Förra gången det begav sig för 8-serien var 1989–1999. 8-serien erbjöds då med olika V8:or och två varianter av V12:or. Förhoppningarna var höga men BMW sålde faktiskt inte mer än 31.000 8-serie under den aktuella tioårsperioden, cirka en tiondel var V12:or. Kanske inte en samlarbil i ordets rätta bemärkelse men ändå tillräckligt ovanlig för att vara värd att bevara för framtiden. En cabrioletmodell fanns inplanerad och BMW byggde också en M8-prototyp, men längre än så kom inte de planerna.

Förhoppningar om en ny, modern 8-serie har funnits hos entusiasterna länge. De fick förnyad kraft 2013 då BMW visade upp Pininfarina Gran Lusso Coupé på finbilsutställningen i Concorso d'Eleganza Villa d'este. Men konceptbilen blev inte mer än idéer, den gången.

Men vad tycker ni läsare om en ny 8-serie? Skriv i fältet för kommentarer och använd gasa/bromsa.

Hur nya 8-serien ser ut vet vi inte, men någonstans i München skissas det nog. Här är det Giom Image Art som försökt göra sig en bild av kommande BMW 8-serie.

Tydliga släktdrag med "gamlingen" från 90-talet. Ska BMW göra samma lån av idéer? Illustration av Giom Image Art.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jättekul att BMW återinför 8-serien!
400
37