Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel

PREMIUM På vintern kan det vara ett elände att få bilen ren. Vi har testat elva avfettningsmedel och väljer ut fyra vinnare som är riktigt effektiva.
Annons

När solen tittar fram vill man få bilen ren men det kan vara svårt att få bort all vintersmuts från lacken. För att hjälpa dig har vi testat avfettningsmedel och väljer ut fyra vinnare som är riktigt effektiva mot vintersmutsen – fast på olika sätt.

Elva avfettningsmedel ingår i testet:

 • Kemetyl T-Grön Kallavfettning. Cirkapris: 60 kronor.    
 • OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad. Cirkapris: 60 kronor.    
 • OKQ8 Premium Avfettning. Cirkapris: 80 kronor.    
 • OKQ8 Superavfettning Färdigblandad. Cirkapris: 70 kronor.    
 • Prickbort Avfettning. Cirkapris: 60 kronor.    
 • Sonax Power Wash. Cirkapris: 90 kronor.    
 • Sonax Xtreme Intensiv Avfettning. Cirkapris: 125 kronor.    
 • Turtle Avfettning. Cirkapris: 50 kronor.    
 • Turtle Extreme Originalet Prewash-T. Cirkapris: 75–95 kronor.    
 • Well Kept Kallavfettning. Cirkapris: 80 kronor.    
 • Well Kept Microavfettning. Cirkapris: 70 kronor.    

Samtliga säljs i 1-liters pumpflaska, priset är alltså angivet per liter. Priserna kan variera i handeln. Vissa av produkterna går att köpa i större förpackning (eller utan pump), och då sjunker förstås literpriset.

Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
De här elva produkterna hittar man ute på mackarna, hos bildelsbutiker, byggmarknader och större varuhus.

Vi vet alla hur det är. Efter en hel vinter biter sig smutsen fast som om den vore svetsad i plåten. Bilschampo och svamp räcker inte, känner man med fingertopparna på lacken sitter det kvar massor av smuts. Det måste till ett riktigt bra avfettningsmedel. Men vilket?

Låt oss först bena upp hur avfettningsmedel fungerar och varför det finns så många olika. Grovt kan man dela upp avfettningsmedel i fyra grupper:

• Kallavfettning.

• Alkalisk avfettning.

• Mikroavfettning.

• Naturavfettning.

Kallavfettning (eller petroleumavfettning, som det benämns ibland) är en aromatisk lacknafta som är väldigt bra på att lösa upp fet smuts. Vinterns dubbdäck sliter upp tjära från asfalten som fastnar på lacken, och den feta smutsen är i princip omöjlig att lösa upp utan kallavfettning.

Behöver du använda kallavfettning på de ytor som är riktigt hårt smutsade blir rengöringen mest effektiv om ytan är torr. Kallavfettning på en blöt bil brukar inte ge alls lika god rengöringseffekt.

Alkaliskt avfettningsmedel är ett tvättmedel löst i vatten. Vissa alkaliska avfettningsmedel blandar olika tensider, alkoholer och vatten för att få en bättre produkt som rår på många typer av smuts. Alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt på en blöt bil och är som regel också rätt effektivt mot bromsdamm på fälgarna.

På våren är det bra att kombinera först kallavfettning, skölja med högtryckstvätt och sedan gå på med en alkalisk avfettning. Då löser man både fet tjärsmuts och vanligt vägdamm.

Mikroavfettningsmedel är den tredje typen. Det är en blandning av kallavfettning och alkaliskt avfettningsmedel. Blandningen kallas för en emulsion, då det är två medel som egentligen inte går att lösa i varandra.

Mikroavfettningsmedel är som regel mycket effektivt vid rengöring men inte bra på en spolplatta med oljeavskiljare, då mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”smiter förbi” och hamnar orenat i avloppet. Mikroavfettning går också att använda på blöt bil, men är effektivare på torr bil. Mikroavfettning brukar inte säljas på bensinstationer med tvätthall, eftersom medlet förstör reningen i oljeavskiljaren.

Naturavfettning är en produkt som tagits fram med fokus på miljöhänsyn. Oftast är det någon typ av alkaliskt medel som blandats med alkohol och vatten. Naturavfettning ska inte underskattas, de är som regel förvånansvärt bra och effektiva mot många typer av smuts.

När man pratar bilvårdsprodukter så finns det ett gammalt påstående som säger ”ju giftigare, desto bättre”. Men det stämmer alltså inte för naturavfettningsmedel.

Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
Så här har det gått till. Vi har använt helt vanliga bilar som inte tvättats på veckor, ibland månader. Avfettningsmedlet har lagts på i avgränsade fält, och fått ligga på i fem minuter (vilket inte är någon fara inomhus, utomhus får man akta sig så att solen inte torkar ut medlet).

Att testa avfettningsmedel på ett vetenskapligt sätt innebär att man på något sätt måste definiera vad för typ av smuts som sitter på bilar. Sedan får man skapa en ”standardsmuts” och applicera den på testytor i bestämd mängd, låta torka, och så vidare. Det är en väldigt krånglig (och dyrbar) procedur.

Vi valde istället att ta kraftigt nedsmutsade bilar som rullat i Stockholmstrafiken. Helt vanliga bilar som inte tvättats på flera veckor, ibland månader. Förmodligen finns det vissa geografiska skillnader på den smuts som hamnar på bilar men i det här fallet fick smutsen i Stockholmsområdet bli ”standard”.

Skillnaderna mellan produkterna visade sig vara ganska repetitiv mellan bilarna. Utfallet blev ungefär samma och vi kunde vaska ut fyra avfettningsmedel som stod ut ur mängden. Inget av medlen var överlägset bäst på allt, de har lite olika karaktär.

Ska man börja från andra änden så var inte något av avfettningsmedlen direkt uselt. Det fanns inbördes skillnader som gjorde att vi kunde plocka ut fyra ”vinnare”, väldigt bra medel med delvis olika egenskaper. Bland övriga avfettningsmedel gjorde vi ingen inbördes rangordning.

Har man möjlighet är det bäst att uppsöka en gör-det-själv-hall, lägga på avfettningsmedel på en torr bil, låta verka i fem minuter och sedan spola noga med en högtryckstvätt.

När det gäller rengöringsförmåga är skillnaden mellan en vanlig vattenslang och en högtryckstvätt mycket större än skillnaderna i rengöringsförmåga mellan avfettningsmedlen. Att försöka göra rent en vintersmutsig bil utan högtryckstvätt är nästan dömt att misslyckas.

Givetvis lyckas man bäst – och jobbar snabbast – om det går att kombinera bra avfettningsmedel och en kraftfull högtryckstvätt.

 

Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
Efter fem minuter spolades ytan av med högtryckstvätt, på cirka en meters avstånd. Då är vattentrycket inte speciellt hårt och skillnaderna i rengöringsförmåga blir tydlig. Går man väldigt nära med munstycket försvinner nästan all smuts direkt.
Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
I det här fallet har bakluckan haft tre olika avfettningsmedel. Smutsen som finns kvar är de ytor som avgränsat medlen, och alltså inte haft något avfettningsmedel alls. Det är helt uppenbart att avfettningsmedel hjälper till att lösa upp smutsen, och skillnaderna är också tydliga.
Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
Här är de fyra vinnarna i vårt test:
Well Kept Microavfettning, OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad, Sonax Xtreme Intensiv Avfettning och Turtle Extreme Originalet Prewash-T.

De fyra avfettningsmedel som presterade bäst i vårt test är:

• OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad

• Sonax Xtreme Intensiv Avfettning

• Turtle Extreme Originalet Prewash-T

• Well Kept Microavfettning

 

Betyg och omdöme för de fyra testvinnarna:

OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad

Glädjande nog är OKQ8 Naturavfettning riktigt bra, och ändå är det en biologiskt nedbrytbar avfettning. Mot vanlig vägsmuts är Naturavfettning bra.

En och annan tjärfläck kan dock bita sig fast i lacken, men de kan man ta bort punktvis med ett multispray som WD-40 eller CRC 5-56. De som vill vara skonsamma mot miljön gör ett bra val med OKQ8 Naturavfettning. Cirkapris: 60 kronor.    

 

Sonax Xtreme Intensiv Avfettning

Rengöringsförmågan hos Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är mycket god, men det som skiljer ut den här produkten från de andra är en helt unik egenskap. Avfettningen ”hänger kvar” även på lodräta ytor.

Alla andra produkter har nackdelen att de rinner nedför karossidorna. Ju längre medlet får ligga kvar på ytan, desto bättre är det på att lösa upp smuts. Ingen avfettning ska dock torka, då har det legat på för länge.

Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är lite tjockare i konsistensen och torkar inte. När medlet fått sitta fem–tio minuter är även envis smuts upplöst och går lätt att spola bort med högtryckstvätten. Det dyraste medlet i det här testet, men ändå snålt och mycket effektivt. Cirkapris: 125 kronor.    

 

Turtle Extreme Originalet Prewash-T

Den tredje favoriten i gänget är Turtle Extreme Originalet Prewash-T. Rengöringsförmågan är verkligen god och vi blev inte besvikna en enda gång, all smuts löstes upp.

Det var just de jämngoda resultaten som gör att vi verkligen kan rekommendera Turtle Extreme Originalet Prewash-T.

Inte lika dyrt som kollegan från Sonax men det här avfettningsmedlet är ganska högt prissatt (priset kan variera mycket), men effektivt och drygt samtidigt. Cirkapris: 75–95 kronor.    

 

Well Kept Microavfettning

Den här produkten är ovanlig och det kan vara svårt att hitta mikroavfettning hos butik. I det här fallet valde vi mikroavfettning från bilrekondföretaget Well Kept i Solna.

Rengöringsförmågan hos Well Kept Microavfettning är mycket bra. Både vanlig vägsmuts och de prickiga tjärfläckarna försvinner när man blåser på med en högtryckstvätt.

Men det här är som sagt en produkt som inte lämpar sig på en spolplatta där det finns oljeavskiljare, eftersom kallavfettningen kan ”smita förbi” reningen. Står man på en spolplatta – och det är alltid att rekommendera – får man avfetta först med kallavfettning och sedan lägga på ett alkaliskt avfettningsmedel för att få bort den sista smutsen. Cirkapris: 70 kronor.    

 

Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
Vi lät en av bilarna torka och då ser man tydligt att lacken inte blir helt ren av enbart kallavfettning. Framskärmen har varit behandlad med Turtle Extreme Originalet Prewash-T och den blev helt ren, en av våra favoriter i det här testet.

Omdöme för de övriga avfettningsmedlen i testet, ingen inbördes betygsordning:

 

Kemetyl T-Grön Kallavfettning

En klassiker som de flesta känner igen sedan många år tillbaka. T-Grön är vanligt förekommande i handeln och med lite tur kan man även hitta två andra avfettningsmedel från Kemetyl: T-Grön Mikroavfettning och T-Grön Natur Miljöavfettning.

Kemetyl T-Grön Kallavfettning fungerar som vi förväntar oss. Men som med all kallavfettning blir det inte helt rent från vägsmuts, man måste köra på en andra omgång med ett alkaliskt medel för att få lacken helt ren.

 

OKQ8 Premium Avfettning

Går man in på en OKQ8-mack hittar man tre avfettningsmedel. OKQ8 Premium Avfettning och OKQ8 Superavfettning Färdigblandad är båda kallavfettning och fungerar ganska likartat. OKQ8 Premium Avfettning är dock tjockare, nästan i gelform, och hänger kvar bättre på lodräta ytor.

OKQ8 Premium Avfettning är effektiv mot fet smuts men för att få bort vägsmuts krävs det ett alkaliskt medel också.

 

OKQ8 Superavfettning Färdigblandad

Det här är en kallavfettning som spetsats med några alkoholer för att förbättra rengöringsförmågan. OKQ8 Superavfettning gör sitt jobb och är effektiv mot asfaltfläckar. Men produkten utmärker sig inte i övrigt.

 

Prickbort Avfettning

En klassisk kallavfettning som sägs vara speciellt effektiv mot tjärfläckar. Och det kan vi hålla med om. Fet smuts och asfaltprickar går bort. Men sedan måste man gå på med ett alkaliskt medel för att få helt rent.

 

Sonax Power Wash

Sortimentet hos tyska Sonax är gigantiskt och här erbjuds ett alkaliskt avfettningsmedel. Rengöringsförmågan är god och fungerar även bra för att ta bort bromsdamm på vintersmutsiga fälgar. Men Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är en bättre produkt, med ännu bättre rengöringsförmåga.

 

Turtle Avfettning

Produkten ger intryck av att vara en konventionell kallavfettning, men så är inte fallet. Turtle Avfettning är vattenbaserat med olika alkoholer och tensider för att lösa upp smutsen. Bra rengöringsförmåga, och Svanenmärkt. Men vi gillar Turtle Extreme Originalet Prewash-T bättre.

 

Well Kept Kallavfettning

Ännu en kallavfettning, alltså en petroleumbaserad produkt. Bilrekondföretaget Well Kept i Solna har valt ut sin kallavfettning med omsorg, all fet smuts löses upp på ett effektivt sätt. Men som vanligt räcker det inte bara med kallavfettning, man måste gå på med en alkalisk produkt efteråt för att verkligen få bort all vägsmuts.

Så tvättar du effektivt i vinter: Test av avfettningsmedel
Elva avfettningsmedel var med i testet. Inga riktiga bottennapp, alla har en godtagbar rengöringsförmåga. Men fyra vinnare hittade i den här gruppen, väldigt bra men på lite olika sätt.

Tvätta bilen på en spolplatta

Bästa stället att tvätta på är i en gör-det-själv-hall, med högtryckstvätt och oljeavskiljare i avloppet. Många kommuner har förbjudit biltvätt där det saknas oljeavskiljare, eftersom smuts och kemikalier går orenade via dagvattensystemet rakt ut i sjöar och vattendrag.

Grundtipset vid all bilvård är att använda rätt produkter, avsedda för bilar. De är ”lagom starka” till bilen. Använder du rengöringsmedel från hemmet kan de ge fläckar eller skador.

Såpa kan till exempel ha alldeles för högt pH-värde och ge fläckar, diskmedel kan förstöra vissa blinkersglas och fönsterputs för hemmet kan innehålla ammoniak – och det vill du absolut inte ha på bilen. Ammoniak ger fläckar på aluminium som inte går att ta bort.

Annons
Annons
Rulla till toppen