Klarar din bil att köras på E10-bensin? Här är hela listan

När etanolhalten ökar i bensinen 1 augusti kan vissa äldre bilar få problem. Här är tillverkarnas lista över vilka av deras modeller som klarar att köras på E10-bensin.

Klarar din bil att köras på E10-bensin? Här är hela listan
Förare av Volvos populära gamla 700/900-serie kan lugnt välja det nya E10-bränslet vid pumpen, enligt Bil Swedens lista.

Precis innan årsskiftet kom beslutet för hur den så kallade reduktionsplikten ska se ut i Sverige fram tills 2030. Med det slogs det fast att etanolhalten i den 95 oktaniga bensinen ska höjas till 10 volymprocent från den 1 augusti i år. Idag är E5 – 5 volymprocent etanol – standarden i Sverige för både 95 och 98 oktanig bensin.

E10 har dock varit tillåtet att sälja i Sverige sedan 1 maj 2011. 1 januari samma år hade det då även blivit lagkrav på att alla nya bensinbilar ska vara godkända att köra på bränslet. Därför är "cirka 94 procent av allla bensinbilar" godkända för körning på E10 idag, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Ute i Europa finns E10 sedan tidigare i 14 andra länder: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Ungern, Rumänien och Slovakien. I USA har E10 funnits i flera delstater sedan 20 år tillbaka för att stödja lokalt jordbruk.

I Sverige kommer 98 oktan fortsätta att erbjudas som E5. Mackarnas bensinpumpar kommer vara tydligt märkta och precis som med E85 kommer procentsiffran i namnet egentligen vara ett maxtal – E10-märkningen gäller bensin med upp till 10 volymprocent etanol och det kommer därför kunna innehålla mindre. För 5 volymprocent etanol och mindre ska dock E5-märkningen användas.

LÄS MER: Sverige byter till E10 den 1 augusti 2021 – både bensin och diesel blir dyrare

Eftersom etanol har ett lägre energinnehåll än bensin kommer förbrukningen öka något när halten av det höjs.

Problemen som kan uppstå när en bil som inte är godkänd för E10 tankas och körs mer än undantagsvis på det är framförallt allt att tätningar, packningar och ledningar i den som inte gjorts i etanol-beständiga material "äts upp" av det. I riktigt gamla bilar med förgasarmotorer kan det i synnerhet gälla membranen i förgasarna.

I flera fall rekommenderar tillverkarna inte heller att man kör bilar med tidiga direktinsprutade bensinmotorer (90-tal fram tills sent 00-tal) på E10. Detta eftersom motorerna har bränslespridabryggor (eng. fuel rails) som är gjorda i aluminium, ett material som etanol reagerar med. Då skapas fällningar som med tiden sätter igen bränslespridarna.

Det går förstås att förebygga framtida problem genom att byta ut eventuella känsliga komponenter till andra i material som tål etanol, men det kan innebära storjobb för en mekaniker.

Redan när E10 blev godkänt i Sverige gjorde Bil Sweden en sammanställning av vilka bilar som klarar av att köras på bränslet enligt deras tillverkare. Inför 1 augusti har organisationen dock nu uppdaterat sin lista som följer här nedan i bokstavsordning:

Jag kommer att köra min bensinbil på E10.
2902
5159