Den knapplösa BMW:n med en digital själ

BMW i Vision Dee vill bli din intelligenta virtuella kompis som lär känna dig mer och mer för varje dag. Den snackar, flirtar, ändrar färg, vibrerar, doftar och bjuder in till virtuella världar. Och så tar den dig från A till B … men fångar tjuvar?
Annons

Världens mest kända ”levande” bil måste vara en svart Pontiac Firebird Trans Am från 1982 vid namn K.I.T.T. – Knight Industries Two Thousand. En kompis, en problemlösare och hjälpreda med en torr humor – till David Hasselhoff i serien Knight Rider. Den smartaste, snabbaste självkörande och prylfyllda bil som existerat – nåja i alla fall på låtsas.

Nu vill BMW ta ledningen när det gäller framtidens bilbygge, och då talar man inte om snabbaste accelerationen, största skärmarna, eller ens den bästa självkörningsfunktionen.

– Den tillverkare som blir bäst på att integrera förarens digitala vardag blir bäst på framtidens bilbygge, säger Frank Weber som sitter i BMW:s styrelse.

Den knapplösa BMW:n med en digital själ
BMW visade sitt koncept intill två andra ikoniska levande bilar från helt andra koncerner, Herbie och K.I.T.T.

Det är alltså digitala prestanda som gäller!

Konceptbilen heter Dee, vilket står för Digital Emotion Experience. Karossen har tydliga BMW-drag med ”dubbla” strålkastare, en markerad grill och Hofmeister Kink-vinkeln på C-stolpen. Linjerna har inte heller så lite av BMW 3-serie från 80-talet i sig. Bara lite vassare. Det ska vara retro i framtiden.

Den knapplösa BMW:n med en digital själ
Så väl karossen som fälgarna kan byta färg.
Den knapplösa BMW:n med en digital själ

Karossen är uppdelad i 240 delar som kan anta 32 olika färger med hjälp av ”digitalt bläck”. Lamporna och grillen kan göra ”ansiktsuttryck” och alltså visa känslor, samtidigt som bilen ”talar till dig” när du närmar dig den. BMW kallar grillen för ”Phygital” – både fysisk och digital. Vill du kan din digitala avatar sitta bakom ratten när du kommer, och snacka med dig.

Inredningen är minimalistisk och på den helt rensopade panelen – inte instrumentpanelen – finns en ”mixed reality slider” där du i fem steg kan välja vilken typ av information som ska komma upp på den mycket avancerade head-up displayen som sträcker sig längs hela vindrutan. Allt från enkla mätare och navigation till underhållning i olika nivåer. Denna gigantiska head-up display ska vara verklighet i BMW:s nya bilar från 2025 kallade Neue Klasse.

Den knapplösa BMW:n med en digital själ

Man lovar att ta augmentet reality (förstärkt verklighet) till en ny nivå och i sitt självkörande läge kan hela världen bli som en psykedelisk tripp täckt med märkliga färger, ditt favoritdjur simmande utanför samtidigt som din favoritdoft fyller kupén och förarstolen vibrerar i takt med  – vad det nu är du gillar … Blir allt för mycket kan du be Dee att dimma alla fönsterrutor, så ser du inte ut längre.

Exakt hur djupt in i dig som bilen ska se är oklart, men den lär skanna alla dina digitala nätverk för att lära sig vad du gillar, vilken humor du har och hålla koll på vad du har på schemat. Bilen ska dessutom ha en ”digital själ” och vara en mänsklig upplevelse. Och visst, människor har inte heller några knappar …

Du sköna nya värld!

Den knapplösa BMW:n med en digital själ
Annons
Annons
Rulla till toppen