SD vill slopa reduktionsplikten för att sänka bränslepriserna

Att sänka bränslepriserna blir en prioriterad fråga för SD framöver. Reduktionsplikten ska ner till noll, menar partiets klimatpolitiske talesperson.
Annons

Sverigedemokraterna har drabbats av en stor svekdebatt efter att ha lovar prissänkningar på bränsle med upp till 10 kronor i valrörelsen. 

Enligt Dagens Nyheter höll Moderaterna emot en snabbare sänkning av reduktionsplikten under budgetuppgörelsen på Tidö slott. Uppgörelsen har bakbundit SD i bränslefrågan.

– Vi är egentligen fly förbannade. Men har hamnat i en svårkommunicerad sits, säger en sverigedemokrat till DN.

En kraftigt sänkt reduktionsplikt skulle höja de svenska utsläppen markant, men är snabbaste sättet att få ner priset på bensin och diesel. Något som skulle blidka missnöjda SD-väljare.

Regeringen har sagt att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå den 1 januari 2024.

SD vill slopa reduktionsplikten för att sänka bränslepriserna
Reduktionsplikten ska och kan sänkas till noll, anser SD:s klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen.

SD:s klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen menar att det inte finns någon angiven miniminivå.

– I så fall är det ju noll, eftersom det är miniminivån, säger Martin Kinnunen till DN.

Reduktionsplikten är en av flera åtgärder i EU:s direktiv och regleringar. Med dagens regler kan medlemsländerna inte slopa reduktionsplikten, men det kan ändras i och med de pågående förhandlingarna i EU om det så kallade förnybarhetsdirektivet.

Enligt direktivet ska 14 procent av energin som används för landtransporter vara förnybar. Sverige når redan upp till detta mål om man räknar in den elektrifierade järnvägen.

Annons
Annons
Rulla till toppen