Ny karta: Undvik Sveriges sämsta vägar

Landets vägar blir allt sämre. Med hjälp av en ny webbkarta kan du slippa de värsta vägarna.
Annons

Mer än var tionde väg är i mycket dåligt skick, det visar en kartläggning av det svenska vägnätet som organisationen Transportföretagen gjort. De har regelbundet undersökt de våra vägar och kan konstatera att antalet dåliga vägare ökar från 17 till 23 procent sedan 2020.

För att vända utvecklingen behöver budgeten för vägunderhåll fördubblas uppger Transportföretagen. I dag är cirka 20 procent av de statliga vägarna i Jämtland i mycket dåligt skick. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning beräknas andelen mycket dåliga vägar i Jämtland stiga till nästan 40 procent år 2032.

– Åtta av tio persontransporter sker på vägarna. Att vägarna försämras påverkar trafiksäkerheten och kommer i det långa loppet leda till sänkta hastigheter på våra vägar. Majoriteten av Sveriges befolkning bor inte heller i storstäder. Sämre vägar kommer sänka levnadsstandarden på landsbygden då det tar längre tid att ta sig fram. Det är dags att investera i och underhålla vår infrastruktur, i Jämtland och i hela landet, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Att köra på en dålig väg kan vara skadligt för bilen. Med hjälp av Transportföretagens kartjänst kan du se bristerna hos landets alla vägar.

Annons
Annons
Rulla till toppen