Tyskt miljardstöd till Northvolt

Tysklands regering ger grönt ljus för Northvolts etablering i norra Tyskland. Finansieringen handlar om mångmiljardbelopp.
Annons

Den svenska batteritillverkaren Northvolt planerar att expandera – ordentligt. För ett år sedan offentliggjorde man planer på en fabrik utanför Hamburg, som årligen ska producera battericeller som räcker till cirka en miljon fordon och som ska ge 3000 arbetstillfällen.

Tidigare har man uppgett att det rör sig om en investering på runt 40 miljarder kronor. Nu har det tyska näringsministeriet gett klartecken att man ska hjälpa till med finansieringen, och i och med detta siktar Northvolt på att dra igång produktionen under 2026. Detta enligt Dagens Nyheter.

Finansieringen, som först måste kontrolleras för att se om det uppfyller EU-kommissionens regler om statsstöd, är i mångmiljardklassen och är troligen en kombination av bidrag och lån. Inga specifika summor är dock kända i dagsläget.

– Med hjälp av den tyska regeringens uppbackning har vi bestämt att ta nästa steg för expansionen, skriver Northvolts vd Peter Carlsson i en kommentar.

Northvolts vd, Peter Carlsson. Foto: Northvolt

Motiveringen till varför man vill etablera den nya anläggningen, kallad ”Northvolt Drei”, i just Heide tio mil nordväst om Hamburg, är att regionen har Tysklands grönaste elnät. Detta tack vare dels inhemsk land- och havsbaserad vindkraft, och dels tillgång till fossilfri el från både Danmark och Norge.

Northvolt har även planer på en återvinningsanläggning i området, som delvis ska förse fabriken med råvaror för nya battericeller. Målet är att hälften av råvarorna ska vara återvunna år 2030.

En återvinningsanläggning planeras, och målet är att 50 procent av råvaran ska vara återvunnen år 2030. Foto: Northvolt

Peter Carlsson sade förra året att man planerar en fabrik i USA, och det har spekulerats om denna satsning skulle äventyra etableringen av Northvolt Drei. Nu säger man dock att de nordamerikanska planerna står fast.

Sedan tidigare har Northvolt batteriproduktion i Skellefteå och i polska Gdansk, och tillsammans med Volvo Cars bygger man en fabrik i Göteborg. I dagsläget har företaget 4500 anställda.

Annons
Annons
Rulla till toppen