Ford Bronco ska köras stående

Patent avslöjar: Ford ska tillåta förare att stå upp vid offroadkörning för att ge en bättre överblick.
Annons

Ford har fått patent i USA på en kontrollanordning ovanför vindrutan som tillåter förare att stå upp och köra sin bil, något sajten Carbuzz var först med att rapportera. Patentansökan visar föraren ståendes i vad som liknar en Ford Bronco och uppfinningen är menad att förbättra överblicken vid offroadkörning.

– När man kör offroad finns det vissa tillfällen där terrängen eller manövreringar kräver att föraren intar en annan position än sittandes. En stående position bidrar till en bättre överblick av bilen och terrängen när man kör offroad, skriver Ford i sin patentansökan.

Systemet, döpt till ”Redundant Vehicle Controls Based On User Presence And Position”, ska ge föraren kontroll över fordonet i ett speciellt körläge. Flera sensorer ska vidare känna av att föraren faktiskt befinner sig i bilen. Dessa sensorer ska även känna av om föraren är stående då detta leder till att vissa funktioner stängs av. Exempelvis kommer Fords ”farthållare för terrängkörning”, Trail Control, stängas av om bilen märker att föraren inte sitter ner.

Det nya systemet är definitivt en innovativ lösning men exakt hur det kommer fungera i praktiken är inte glasklart.

Skissen av insidan hjälper inte mycket. Ska man stå med sina smutsiga skor på sätet?
Annons
Annons
Rulla till toppen