Bosse Bildoktorn om elbilar: ”Idioti”

Bosse Bildoktorn vägrar släppa sin Volvo-kombi och talar nu fritt om elbilar: ”Elbilar är i ett utvecklingsstadie. Man måste ta ett steg tillbaka”.
Annons

Bo Andersson, mer känd som Bosse Bildoktorn, började jobba som bilmekaniker på 1970-talet och senare blev han fordonslärare. 1987 började han skriva om bilar i böcker och tidningar.

Men det var genom sina framträdande i tv och radio under rubriken ”Fråga bildoktorn” som han blev rikskändis. I dag är Bosse föredragshållare, besiktningsman, författare och driver en egen YouTube-kanal.

Sajten Carup har intervjuat Bosse Bildoktorn om hans inställning till elbilar i allmänhet och varför han fortfarande inte köpt en elbil.

– Nej, det har jag inte, vi befinner oss just nu i samma situation som år 1900. Då fanns det elbilar, det fanns ångbilar, det fanns bensinbilar, det fanns många olika varianter och alla hade för- och nackdelar. I dag är vi precis i samma paradigmskifte.

Bosse Bildoktorn kör i stället en Volvo V70 av årsmodell 2016 som han rostskyddsbehandlade direkt efter köp. Planen är att köra bilen så länge som det går.

– Grundtanken är att använda saker så länge som möjligt och på så sätt minimera slit- och släng mentaliteten. Och sen får vi se hur länge Volvon hänger med.

Bosse kan se en fördel med elbilar om man kan ladda med ren el från till exempel solceller eller vattenkraft.

– Men sedan finns det en idioti när batterierna är för gamla och det kanske kostar 400 000 kronor att byta batterier på en bil som är värd 50 000. Bilen kanske är jättefin i övrigt, och då är man tillbaka i slit- och släng mentaliteten.

Bildoktorn gillar inte att saker slängs i onödan utan vill använda alla resurser så mycket som möjligt.

– Har vi restprodukter som till exempel går att göra biobränsle på så ska vi göra det och använda det på ett vettigt sätt.

Bosse är även öppen för andra lösningar, men konstaterar att det inte hänt så mycket med vätgastekniken och att det kräver ny infrastruktur. Problemet med syntetiska bränslen är att det går åt mycket energi vid tillverkningen.

Han tycker inte att dagens elbilar är färdiga, utan utvecklingen gått åt fel håll.

– Elbilar är i ett utvecklingsstadie. Framför allt måste man ta ett steg tillbaka.

– Jag tittade nyligen på vad Volvo hade att erbjuda i form av elbilar och jag tycker att många bilar har onödigt mycket kraft, vem behöver 400 hästkrafter?

Läs även: Bosse Bildoktorns aprilskämt lurade alla

Läs även: Bosse Bildoktorn: Så stöldskyddar du katalysatorn

Annons
Annons
Rulla till toppen