Sunak: Miljömålet skjuts upp

Storbritannien har haft en aggressivare målsättning än EU gällande försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar. Nu lättar man på förbudet.
Annons

Som tidigare känt är det från och med 2035 förbjudet att sälja nya bilar med bensin- eller dieselmotor i Europa. Här hade Storbritannien ett aggressivare mål – att införa förbudet redan 2030. 

Under en presskonferens under onsdagen berättade Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak emellertid att man nu har en ”ny strategi”.

– Vi tänker lätta på övergången till elbilar, säger han enligt Automotive News Europe

– Det kommer vara möjligt att köpa bensin och dieseldrivna bilar fram till 2035. Även efter det kommer man kunna köpa och sälja dem som begagnade. 

Vidare berättar han att beslutet borde ligga hos konsumenten i dagsläget, utan regeringens påverkan. Därmed hamnar Storbritannien i linje med EU:s mål för nollutsläpp för personbilar och skåpbilar. 

Beslutet har mottagits med blandad kritik, bland annat att det ”rör om i komplexa leveransförhandlingar och produktplanering, och skapar en potentiell förvirring bland konsumenter och i branschen”, berättar en talesperson hos Kia, enligt samma källa. 

Ford och Volkswagen är på liknande vis kritiska, medan Toyota är mer välkomnande till Sunaks framförda strategi:

– All teknik med låga emissioner och prisvärda processer kan ha en avgörande roll i en pragmatisk fordonsövergång. 

Analytiker och berörda företag menar att beslutet att skjuta på förbudet kan ha negativa konsekvenser på Storbritanniens gröna omställning i transportsektorn. 

– Fördröjningen kommer att sätta investeringar i elbilsinfrastruktur på spel, för att inte nämna den bredare marknaden rörande batterier, solenergi och grön energi, säger Adrian Keen, vd för laddnätverket Instavolt.

Annons
Annons
Rulla till toppen