Polisen: Därför gjorde vi ingenting

Nyligen blev min Mazda MX-5 Miata stulen. Bilen har sedan dess hittats – ingen vidare utredning gjordes av polisen. Här är anledningen.
Annons

Hur mycket administrativt arbete polisen gör kring en bilstöld beror väldigt mycket på omständigheterna kring själva stölden enligt presstalesperson Daniel Wikdahl.

– Om det verkar som att gärningsmännen varit ute efter ett specifikt fordon av högre värde kan det vara tecken på att det rör sig om ett beställningsjobb, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson, polisen Stockholm.

– Då kan det finnas anledning att vidta fler utredningsåtgärder. Men det är också beroende av att det överhuvudtaget finns några spår att säkra på brottsplatsen,

Han fortsätter och säger att det kan vara så att poliser skickas ut för att titta på en stöld om den skedde nyligen från att fordonet anmälts stulen. Då kan det nämligen finnas chans till spår. Det görs även en bedömning om bilen har ett högt nog värde för att det ska finnas troliga skäl att det rör sig om en stöld och inte ett tillgrepp.

Stulna bilar klassificeras nämligen antingen som stöld eller tillgrepp av fortskaffningsmedel. Tillgrepp blir det om det inte verkar ha funnits en avsikt att sälja fordonet och syftet med stölden har snarare varit att köra runt.

I min egen polisanmälan har de bedömt brottet som tillgrepp. Redan när jag ringde in och anmälde min bil stulen gjordes en bedömning att den inte stulits för att säljas vidare. Den bedömningen gjordes troligen eftersom den hade stått parkerad på gatan några dagar när den stals, vilket gör det mer troligt att det var någon som tog tillfället i akt. Värdet på bilen är också något som väger in sådana här fall.

När jag frågar hur det brukar gå till när bilar hittas, säger han att det ibland är poliser som är ute och patrullerar som hittar övergivna fordon.

– Jag gissar på att det är flest från allmänheten som hittar stulna fordon, fortsätter Daniel Wikdahl.

– Ibland körs bilarna upp på personers uppfarter och då kollar de upp bilen och ser att den är stulen. Ibland ser man ett fordon som ser övergivet ut och ringer in det. Det är nog främst allmänheten som hittar stulna fordon bara för att det finns fler än poliser helt enkelt.

Mazda Miatan hittades på en parkering i Farsta, jag kollar därför med parkeringsbolaget om det är så att de kan se om en bil är stulen när de utfärdar böter.

– Parkeringsvakter kan inte se i sitt egna system om en bil är anmäld stulen, förklarar Sara Ejdehag, presstalesperson på Stockholm Stads Parkering.

– Däremot om de misstänker någonting kan de kolla upp det själva i fordonsregistret.

Jag hittade verktyg som lämnats i min stulna Mazda Miata. När jag nämnde detta för polisen jag pratade med när jag stod vid bilen efter den blev upphittad, fanns det inget intresse för verktygen. Jag frågar Daniel Wikdahl vad det kan bero på.

– Problemet är att vi inte vet vem som har lagt dem där. Som privatperson kan man dra slutsatser att det troligtvis är tjuven men det kan vara svårt att bevisa. Vi kanske kan knyta en person till verktygen, men det är inte samma sak som att knyta personen till själva fordonsstölden, säger Daniel Wikdahl.

– Vid en domstolsförhandling kan personen hävda att den bara åkt med i bilen som passagerare. Ett sådant påstående är svårt att motbevisa.

Han förklarar vidare att det samma skulle gälla om polisen stoppar någon som kör en stulen bil. Det går inte att bevisa att det är den som kör som har stulit bilen bara för att den sitter bakom ratten.

– Rör det sig om ett tillgrepp snarare än en stöld av en bil … om värdet på fordonet inte är så högt, och då det inte finns några spår att säkra, eller andra utredningsåtgärder att vidta som kan leda till att brottet klaras upp, så kommer polisens arbete i huvudsak vara administrativt så att den drabbade kan lösa frågan med sitt försäkringsbolag, avslutar Daniel Wikdahl.

Annons
Annons
Rulla till toppen