”Restomod” Toyota Land Cruiser

Denna kreation byggdes redan 1999 men har fräschats upp inför årets upplaga av SEMA-mässan i Las Vegas. Retro Cruiser är ett officiellt specialbygge.
Annons

På den pågående bilmässan SEMA i Las Vegas har det visats upp mängder med specialbyggen och unika kreationer – bland annat denna nygamla Toyota Land Cruiser. 

Med nygamla syftar vi på dess gamla utseende, som omsveper ”ny” teknik.

Som vi tidigare har rapporterat om gör en av Toyotas mest signifikanta bilmodeller comeback – Toyota Land Cruiser. För att fira detta har Toyota plockat fram ett särskilt specialbygge: Retro Cruiser, en ombyggd FJ45 Land Cruiser från 1967, ombyggd i slutet av 1990-talet. 

De som står för bygget är Rod Millen Group i samråd med Toyota. Bilen är en ”mashup” av en Land Cruiser från 1999 och en FJ45 från 1967. Ursprungsbilen hittades i öknen i Kalifornien och köptes av Toyota för 5 000 dollar inför retroprojektet. 

Retrobilen stod färdig vid millennieskiftet och är kännetecknande för tiden då bilar som andra retrofordon som New Beetle och Chrysler PT Cruiser var i mode. 

Inför årets upplaga av SEMA plockades denna best fram ur sin förvaring och har fått en fullständig genomgång. Läckande stötdämpare, torra slangar och andra uttjänta delar har bytts ut. Dessutom har karossen lackerats om för att se lika fräsch ut som den gjorde 1999. 

– Inte nog med att det är en ball bil, den är även väldigt välbyggd, säger Marty Schwerter, teamchef för Toyota Motorsports samt ansvarig för att ha gjort bilen färdig för SEMA. 

– Detta koncept byggdes för att användes offroad, med det ruggade utseendet hos 67:ans FJ men med 100-seriens lyx, som var Toyotas ultimata komfortbil i början av 2000-talet. 

Under huven sitter en 4,7-liters V8 på 230 hästar – från 100-seriens Land Crusier – och växellådan är en fyrstegad automatare. Avgassystemet är signerat Borla och ger den mullrande V8:an en aggressivare ton. 

Med andra ord: En 67:a från 1999, uppfräschad för 2023. Vi kunde inte vara mer förvirrade, men visst är Retro Cruiser en läcker maskin?

Nya Toyota Land Cruiser J250 har retrolook
Annons
Annons
Rulla till toppen