Polis kan få använda blåljus i hela Norden

Nordisk tull och polis måste stänga över blåljuset när de passerar gränsen till grannlandet. Detta vill Nordiska rådet nu ändra på.
Annons

– När svensk tull förföljer en bil och den åker över gränsen måste tullbilen slå av sitt blåljus när den kommer till gränsen. Om man förföljer bilen in på norsk sida och ska stoppa den får man inte använda blått och rött ljus i grillen på tullbilen och blinka, utan man måste köra förbi och hinna ut i vägen med en gammaldags stoppspade, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), vid Nordiska Rådets toppmöte i Stortinget i Oslo.

Nordiska Rådet beslutade med total enighet att rekommendera att utöka det nordiska polis- och tullsamarbetet och att ta fram en gemensam strategi för att minska smuggling via godstrafik.

Under debatten i Stortinget i Oslo nämndes problemet med blåljusanvändande som ett exempel på punkter där samarbetet mellan de nordiska polis- och tullmyndigheterna kan stärkas.

Bakgrunden till förslaget om ökat samarbete är att de drogrelaterade dödsfallen i Norden är bland de högsta i Europa och i flertalet av de nordiska länderna kan man dessutom se en ökning av antalet drogrelaterade dödsfall.

Annons
Annons
Rulla till toppen