Här är STCC-bilen som kan bli din!

I helgen börjar Volvo/Polestar tävla i STCC för 15:e året i rad, och idag torsdag står en racingblå C30 på Göteborgs MotorShow – med rena...
Annons

I helgen börjar Volvo/Polestar tävla i STCC för 15:e året i rad, och idag torsdag står en racingblå C30 på Göteborgs MotorShow – med rena STCC-resurser men godkänd för gatubruk. Om publiken vill, kan den börja säljas.

Här är STCC-bilen som kan bli din!

Den heter Polestar Performance Concept Prototype och är i stort sett en kopia av den Volvo C30 som ställer upp och tävlar i Swedish Touring Car Championship (STCC) nu i helgen. Konceptbilen finns att beskåda på Göteborgs MotorShow som pågår torsdag till och med söndag.

Fronten är extremt farthungrig och Brembobromsarna nästan lika stora som hjulen. Den utstuderade aerodynamiken är hämtad direkt från STCC-tävlingsbilen – liksom chassit, som baseras på flera års experiment och tester på racingbana, i vindtunnel och genom datasimuleringar.

Den blå C30:an som i dag onsdag visas för media på Göteborgs MotorShow kallas Polestar Performance Concept Prototype och är avsedd att visa vad Polestar kan som trim- och tävlingsföretag. Det sägs inte rent ut att utställningsbilen kommer att byggas för försäljning, men det är helt klart tanken bakom den. Polestar vill helt enkelt bli Volvos motsvarighet till BMW:s trimsmedja M och prestandaavdelningen AMG hos Mercedes och R GmbH hos Volkswagen.

Här är STCC-bilen som kan bli din!

Rejäla frambromsar från Brembo: 380 mm skivor och sexkolvsok.

Vid sidan av den professionella tävlingsverksamheten för Volvo, har Polestar länge sålt det man kallar "effektoptimering" till samtliga Volvos modeller. En sådan trimningssats innebär märkbart högre effekt och vridmoment genom en enkel operation som utförs av en auktoriserad Volvoverkstad, och finessen är att Volvo Personvagnars originalgarantier gäller oinskränkt samtidigt som bilens certifierade värden för bränsleförbrukning och emissioner förblir oförändrade.

Här är STCC-bilen som kan bli din!

Ska vi få se den här bilen på svenska vägar? Polestar vill visa hur det kan se ut och vi skulle gissa att orderböckerna är rätt välfyllda när mässan stänger. Åk dit och titta du också! KLICKA FÖR STÖRRE

Med Performance Concept Prototype går Polestar ett steg längre, och visar hur en "fulltrimmad" Polestar-Volvo, godkänd för gatubruk, kan se ut. Här handlar det om både avancerade aerodynamiska karossmodifieringar och trimning av drivlinan. Det allra mesta går igen från STCC-bilen, inklusive fyrhjulsdriften från Haldex och de mekaniska diffbromsarna fram och bak från Quaife.

Stötdämpare och fjädrar kommer från Öhlins och bromsarna från Brembo har ventilerare skivor med diametern 380 millimeter framtill och 330 millimeter bak.

Grundmotorn är en 2,5-liters T5 som modifierats med större laddluftkylare och ny turbo från KKK. Den har också fått nya kolvar och vevstakar samt vässad kamaxel för insuget. Resultatet är en toppeffekt på 405 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 510 newtonmeter.

Några prestandasiffror presenteras inte för Polestar Performance Concept Prototype, och inte heller antyds någon prislapp vid en eventuell produktion i mindre serie. Intresset från publiken på Göteborgs MotorShow (22 – 25 april) lär bli avgörande för planerna kring "den civila STCC-versionen" .

Vi är nog flera som gissar att Polestar har fyllt en mindre orderbok när mässan stänger.

Annons
Annons
Rulla till toppen