Prov: Skoda Octavia Combi – fortfarande ett vettigt köp

Premium Skoda uppdaterar sin mest populära modell. Frontdesignen är ny, men det bästa är den uppgraderade interiören.

Prov: Skoda Octavia Combi – fortfarande ett vettigt köp
Frontdesignen är ny på Skoda Octavia.

Vad är nytt? Nosen är den mest iögonfallande nyheten, den är omarbetad för att bättre harmoniera med Superb och Kodiaq. Smaken är som baken, men "pinnarna" som delar strålkastarna lär nog kräva lite tillvänjning – och varken Superb eller Kodiaq har dem, förvånande nog. Bakpartiet har ytterst diskreta förändringar, det tränade ögat noterar att lampornas insatser är nya. På de dyrare utrustningsnivåerna är det LED-teknik både fram och bak.

Interiört har infotainmentsystemet fått större pekskärm (8 tum på de billigare versionerna, 9,2 på de dyrare – den sistnämnda med wifi och Google Earth-navigering), och de två vreden är ersatta med knappar. Materialen är lite mer påkostade, det är numera i stort sett omöjligt att skilja Octavia från koncernkusinen VW Golf på den punkten. Funktionaliteten är oklanderlig precis som tidigare, med rätt reglage på rätt plats. Autobroms med fotgängarskydd är numera standard på alla versioner, vilket är mycket bra.

Hur är den att köra? Den bakre spårvidden är ökad med tjugo millimeter, vilket såklart inte förbättrar bilens dynamiska färdigheter speciellt mycket. Det cementerar dock intrycket av att Octavia har ett av de allra mest kompetenta chassin som finns i kompaktklassen.  

Jämfört med Golf har Octavia 50 millimeter längre axelavstånd, vilket ger ett lugnare beteende när man kör aktivt och en lite värdigare gång när man inte gör det (och dessutom betyder det bättre utrymmen i baksätet). 

Inga krusiduller. Grejerna sitter på rätt plats och allt fungerar som det ska.

"Problemet" med Octavias chassi är att det är så pass bra att det nästan blir lite tråkigt. Väggreppet är massivt och balansen helt neutral – man måste helt enkelt provocera bilen våldsamt för att den ska börja tappa koncepten. Och även då sker det gradvis och förutsägbart. Det är samma visa med styrningen, den är lätt och fin i känslan och linjär i responsen – och samtidigt väldigt mycket bättre än vad den är underhållande.

Nördfakta. I år fyller Octavia som modell tjugo år i Sverige. Nästan.95 000 bilar har sålts sedan introduktionen 1997.

Borde jag köpa en? Octavia är och förblir ett av de allra vettigaste köpen i kompaktklassen. Det är kanske ingen bil man skryter över att man äger, men egenskapsmässigt är den bland de allra bästa i sitt segment – speciellt som storlastande kombi. 


TEKNISKA DATA: Skoda Octavia Combi 1,6 Tdi

MOTOR: R4, turbo, diesel, 1.598 cm3, 115 hk vid 3.250 r/min, 250 Nm vid 1.500 r/min, 5-växlad manuell låda, framhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 4.667/1.814/1.495 mm. Axelavstånd 2.686 mm. Tjänstevikt 1.327 kg. Bagagevolym 610–1.740 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h 10,2 sek. Toppfart 201 km/h. Förbrukning 4,1 l/100 km. CO2 106 g/km.

PRIS: Från 225.200 kronor (april 2017)

SUMMERING

PLUS: Rymlig i kupé och bagage. Autobroms är standard.

MINUS: Inte det mest emotionella valet i klassen.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 6/2017.

Fack mellan stolarna som kan husera tändningsnyckel, mobil och ett par mynt. Nuftigt till tusen!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.