Prov: Renault Koleos – 150.000 billigare än XC60

PREMIUM Renault är redan väletablerade i de mindre suvsegmenten men kommer nu med en helt modern bil i D-segmentet. En tuff uppgift då konkurrensen från tyskarna och även från nya XC60 är stor.
Annons

Vad är nytt? Designen är ny och den ansluter väl till Renaults övriga modeller. Infotainmentsystem och förarhjälpmedel är också uppdaterade till modern nivå. Motorerna är desamma men den automatiska växellådan är helt ny. Renault kallar den 7-stegad men egentligen är det en CVT-växellåda där man valt att spärra sju lägen.

Hur är den att köra? Som alla Renaults modeller är den påfallande komfortabel. Man sitter skönt och har riktigt gott om plats både fram och bak. Motorerna är mycket dragvilliga och ger bilen bra prestanda trots vikten. Den mindre motorn har en vass vridmomentkurva vilket kan ge svarta märken i asfalten om man är oförsiktig med gasen. Den större motorn är lugnare men mycket kraftfull. Den nya växellådan är tystare än föregångaren och då växlingar inte existerar arbetar den väldigt snabbt.

Nördfakta. Bilen tillverkas i Busan i Sydkorea och det förklarar varför flera informationer i motorrummet är skrivna på koreanska. Asien är en stor marknad för Koleos och då speciellt Kina. Bilen är i huvudsak en Nissan X-Trail men med lite mer inriktning på komfort och design. Med likvärdig utrustning är den cirka 150 000 kronor billigare än en XC60 och jämfört med de tyska konkurrenterna är prisskillnaden ännu större.

Borde jag köpa en? Ja, om du har behov av en kompetent terrängbil med diffbromsar fram och bak, där man kan spärra mittdifferentialen för maximal framkomlighet. En dragvikt på 2 000 kg är också attraktivt för hästägare eller den som använder bilen för att dra upp båten. Har du inte dessa behov åker du betydligt bättre i en Espace eller Talisman.

Prov: Renault Koleos – 150.000 billigare än XC60
Traditionell och välbyggd interiör med många möjligheter till lyxutrustning.
Prov: Renault Koleos – 150.000 billigare än XC60

Annons
Annons
Rulla till toppen