Prov: Volkswagen Multivan – för stora behov

PREMIUM Mer rymd och fler sittplatser för pengarna hittar du inte! För tjänstebilisten är Multivan 500 kronor billigare i månaden än svenskfraktaren Volvo V90 D4.
Annons

Vad är nytt? Sjätte generationen (T6) kom förra året, den har fått en kosmetisk uppiffning även om vi känner igen det mesta sedan tidigare. Nyheterna är bland annat elmanövrerad baklucka, snålare motorer med stopp/start som standard samt utökade säkerhetssystem.

Hur är den att köra? Vi har provat den manuellt växlade bensinversionen med 150 hästar. ”Är detta en diesel?” frågar en kollega. Lillbensinaren har bra bottenvrid vilket passar biltypen. Styrningen är fin, chassit välbalanserat och den manuella lådan har bra känsla.

Nördfakta. Räcker inte sju säten finns Multivan med förlängt axelavstånd, +40 cm, där ett åttonde säte går att välja till. Framsätena går att vrida 360 grader, fäll upp det lilla bordet och du har en sällskapsyta. Den bakersta soffraden går att bygga om till sovplats och med God natt-paketet för 2 960 kronor får du madrass, jalusier, läslampa och ­förvaringslådor.

Borde jag köpa en? Ja! För tjänstebilisten är förmånsvärdet 3 785 kronor/månad. Detta är 500 kronor mindre än för Volvo V90 D4 som kostar 4 366 kronor/månad. Med tillval och utrustningpaket går Multivan att göra hur lyxig som helst. Vi gillar den i basutförande, då kostar den 268 800 kronor vilket gör att den på korvöret kvalar in på 7,5 prisbasbelopp. För de pengarna är det svårt att hitta mer lastutrymme och fler sittplatser.

Osmidig i stan? Knappast, Multivan är hela 32 milimeter kortare än V90.
Önskar du 4Motion och DSG-låda får du kliva upp till 204 hästkrafter och lägga till drygt 120 000 kronor.
När vi testade den stora Folkadieslen mot Mercas V250 d bjöd Multivan på de mest flexibla innerutrymmena, den trevligaste motorn och det minst krängande chassit, Mercedes vann med bara ynka fyra poäng på komfort och fjädring.

Prov: Volkswagen Multivan – för stora behov
Härlig busskänsla, som sig bör.Standardskärmen är användarvänlig och går att ansluta till mobiltelefonen.
Prov: Volkswagen Multivan – för stora behov

Annons
Annons
Rulla till toppen