TEST: Extraljus – stora skillnader

PREMIUM Extraljus ger säkrare och behagligare mil i mörkret, men skillnaderna är stora mellan olika lampor – både när det gäller pris och funktion. Vi testar tolv LED-extraljus.
Annons

LED-tekniken har inneburit stora förändringar för extraljusen. Inte minst utseendemässigt är skillnaden stor mot hur de såg ut förr. Nu är vi vana med ett stort antal mindre dioder i husen, istället för en ensam glödlampa.

Dessutom är tillverkarna friare när det gäller extraljusens ljusbild, med tanke på att man inte längre än bundna av reflektorernas form. 

Test extraljus

Prismässigt skiljer det en hel del mellan de tolv ljusen vi tittar närmare på här. Det billigaste kostar 1 500 kronor och det dyraste nästan 8 500. Får man vad man betalar för?

Kvalitetsmässigt är det svårt att svara på det förrän man använt dem under lång tid, men om vi nöjer oss med att studera ljusbilderna verkar det inte finnas någon korrelation mellan pris och funktion. Den billigaste lampan i detta test lyser klart längst.

Sedan ska ju ett bra extraljus göra mer än bara skicka en smal pil av ljus rakt fram, utan en lite mer spridd ljusbild är bra när man kör på en mörk landsväg där man inte vet vad som gömmer sig i vägkanten.

En finess med denna typ av extraljus är att de oftast monteras i par eller ännu fler, och då kan man ju ställa in varje lampa separat så att ljusbilden passar ens önskemål. Studera alla fakta innan du väljer den bästa lampan för dig. Och kör säkert!

Briodlights Ice-X
Lazer Sentinel Elite
NBB Alpha 225 Pro LED
Abkati OZZ XR2 P9
Purelux 9110 Unlimited Gen3
Luminalights Rebellion 9 Led
Strands Siberia Skylord
Briodlights Ultra
W-Light Fury 9 tum LED
W-Light Neptune 9 Gen2
Seeker Quantum LED
Hella Rallye 4000 LED
Annons
Annons
Rulla till toppen