Uber ville samarbeta med Tesla – men Elon Musk vägrade

Uber ville samarbeta med Tesla – men Elon Musk vägrade
Travis Kalanick är chef för Uber. Foto: Michael Kovac/Getty Images

Chefen för "apptaxibolaget" Uber ska ha ringt upp Teslachefen Elon Musk och föreslagit ett samarbete, enligt en kommande bok. Men Elon Musk var inte intresserad – och bara några dagar senare presenterade han en idé om att använda delningsbara Teslabilar som taxi.

Uber har hamnat i ordentligt blåsväder den senaste tiden, bland annat med Volvobilar som kört mot rött och kraschat. Uberchefen Travis Kalanick har också skällt ut en förare och de senaste veckorna har Googleägda företaget Waymo stämt Uber för att ha stulit viktig information.

Idag har Uber ett samarbete med Volvo, något som Volvochefen Håkan Samuelsson var stolt över när nyheten presenterades.

"Uber är ett av världens ledande teknikföretag. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen för bilindustrin", sa han i ett pressmeddelande.

Läs också: Därför köper biltillverkarna in sig i apptaxibolagen

Uber samarbetar idag med Volvo.

Men det hade alltså kunnat bli annorlunda. När Uberchefen Travis Kalanick ringde upp Teslachefen var det för att försöka få till ett samarbete om självkörande bilar, skriver Bloomberg. En anledning kan ha varit att Apple precis investerat en miljard dollar i kinesiska Uberkonkurrenten Didi Chuxing.

Elon Musk försökte dock övertyga Travis Kalanick om att ett samarbete inte vore realistiskt och att Uberchefen istället borde fokusera och koncentrera sig på det han gör bäst.

"Det var då jag förstod att Tesla är en konkurrent", säger Travis Kalanick i boken.

Tesla hade redan lanserat Autopilotsystemet, men några dagar efter telefonsamtalet presenterade Elon Musk den nya planen för Tesla, och i den ingick bland annat ett Uberliknande system för att kunna dela med sig av sin självkörande Tesla och tjäna pengar på det.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker samarbetet mellan Volvo och Uber gynnar båda parterna.
Ja
1
14
Nej