Recharge granskar: Nu har det hänt – elbilar körs längre än bensinbilar i Sverige

Det här med räckviddsångest kanske inte är ett så stort problem i elbilar, egentligen? Elbilsägarna själva verkar åtminstone inte tycka det.

Vi har skrivit om en undersökning bland elbilsägare som visade att de flesta europeiska elbilsägare som har en Tesla kräver åtminstone 40 mils räckvidd. Men för elbilsägare som inte har en Tesla uppgav nästan hälften att de klarar sig utmärkt med 16 mils räckvidd.

Ordet räckviddsångest har gjort att många ser elbilen som en andrabil som inte klarar att vara hushållets förstabil. Men tittar vi på körsträckorna ser bilden lite annorlunda ut.

Antalet bilar ökar i Sverige – nybilsförsäljningen slår ständigt nya rekord. Men när det gäller körsträckorna ser utvecklingen lite annorlunda ut. Den genomsnittliga körsträckan för en svensk bil har minskat kraftigt sedan 2008 även om den planat ut en aning efter 2013. En svensk bil körs i genomsnitt 1.224 mil om året.

Tittar vi på olika bränslen skiljer sig körsträckorna åt ordentligt.

Peka på diagrammet för att se exakta siffror!
Öppna diagrammet i nytt fönster

Elbilarna står för den största förändringen. I takt med att fler och fler har en elbil som förstabil, samtidigt som nyare elbilar har betydligt längre räckvidd än äldre elbilar, har den genomsnittliga körsträckan för elbilar ökat från bara 671 mil 2010 till 1.107 mil 2016. Det visar statistik från Trafikanalys som Recharge tagit del av.

Det innebär att elbilarna för första gången har kört om bensinbilarna, som körs kortare sträckor för varje år. För 2016 var den siffran 952 mil. Det här är en trend vi redan uppmärksammat i Nederländerna, men nu har den också kommit till Sverige.

Dieselbilarna körs också allt kortare, men ligger ändå på 1.727 mil om året. Laddhybrider kördes lite längre 2016 jämfört med 2015. Biogasbilar körs fortfarande längst – 2.099 mil om året – vilket kan bero på att många biogasbilar rullar som taxi.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle klara mig med ungefär 20 mils räckvidd i min elbil.
Ja
166
264
Nej