Audis utvecklingschef gör klart: ”Vi tror på diesel”

Audis utvecklingschef gör klart: ”Vi tror på diesel”
Peter Mertens gick från Volvo till Audi, som verkligen inte har gett upp utvecklingen av dieseltekniken trots utsläppsskandalen.

I november blev det officiellt att Volvos utvecklingschef Peter Mertens skulle flytta till Audi. Nu gör han klart att Audi inte alls kommer fasa ut dieselmotorerna – trots utsläppsskandaler och diskussioner om miljözoner i storstäderna.

"Vi tror på diesel. Punkt. Det skulle vara väldigt svårt att ersätta dieseln och ta bort den ur vårt erbjudande. Om avgasefterbehandlingen är korrekt är dieseln det bästa konceptet för att möta framtida utsläppskrav. Vi räknar med att ha 35 procent elbilar och laddhybrider 2025", säger Peter Mertens i en intervju med tyska auto motor und sport.

Han tillägger att "förbränningsmotorn fortfarande har ett långt liv framför sig".

Beskedet att dieselmotorn verkligen inte är död hos Audi visar tydliga skillnader mot exempelvis Volvo, som alltså var Peter Mertens tidigare arbetsgivare. Även om dieseln inte är död heller hos Volvo har den svenskkinesiska biltillverkaren tydligt gjort klart att utveckling av en helt ny generation dieselmotorer inte är aktuell. Istället ska Volvo satsa på elektrifierade drivlinor.

Audi R8 E-tron blev inte långlivad. Den kan få en uppföljare under de kommande åren, enligt nya uppgifter, men allra först kommer en eldriven suv.

Audi gjorde mycket väsen av den eldrivna versionen av superbilen R8 men den gick i graven 2016. Nu finns laddhybridversioner av A3 och Q7, och Audi ska börja sälja den helt eldrivna suven E-tron Quattro. Det blir en ganska dyr modell med lång räckvidd, men det är en helt korrekt prioritering istället för att bygga en billigare elbil direkt, enligt Peter Mertens.

"Vi har bestämt oss för en 'top down-strategi' för att hitta så många köpare som möjligt i det här segmentet. Beroende på hur du räknar ligger batteripriset på 100 euro per kilowattimme. Bara när priset ligger mycket lägre än så blir e-mobilitet intressant också i volymsegmenten."

Peter Mertens är övertygad om att Audi kommer tjäna pengar på elsuven E-tron, men marginalerna ligger ännu inte riktigt på den nivån. Han berättar också att nästa generation av lyxbilen A8 blir "väldigt progessiv" designmässigt och kommer erbjuda teknik "som ingen konkurrent har".

När det gäller kommande elbilar har Audi, förutom elsuven E-tron, planer på en ny superbil och en billigare halvkombi.

Audi har investerat enorma belopp i dieseltekniken under årens lopp. "Om avgasefterbehandlingen är korrekt är dieseln det bästa konceptet för att möta framtida utsläppskrav", säger utvecklingschefen Peter Mertens.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror också på dieselmotorn – ett bra sätt att klara de framtida utsläppskraven.
Ja
181
185
Nej