Volkswagen på offensiven igen: "Vi har förmågor Tesla inte har"

Volkswagen på offensiven igen: "Vi har förmågor Tesla inte har"

Volkswagen har tidigare gjort klart att jättekoncernen inte kommer ha några problem att hålla "uppstickaren" Tesla på plats.

"Allt Tesla gör kan vi överträffa. Vi är säkra på att vi kommer bli marknadsledande i den här nya världen", har Volkswagenchefen Herbert Diess sagt.

Men Volkswagen har också varit lite mer ödmjuka vid andra tillfällen. Herbert Diess har till exempel erkänt att Tesla Model S fick hela utvecklingsteamet bakom nästa generation av lyxbilen Volkswagen Phaeton att tänka om.

Första elbilen ut i Volkswagens nya strategi är en halvkombimodell som redan har premiärvisats i konceptform. Den hette då Volkswagen ID men den produktionsklara versionen ska heta ID Neo, enligt Bloomberg.

Nu är det dags för ett mer offensivt uttalande igen. Herbert Diess säger att även om Volkswagen inte har fördelen att vara först med en populär "folkelbil", som Tesla Model 3, kommer koncernen ta igen det med tillverkningsexpertis.

"Vi ser Volkswagen som företaget som kan stoppa Tesla, för vi har förmågor som Tesla inte har idag", säger Herbert Diess i en intervju med Bloomberg.

Volkswagen ska köra igång massproduktionen av elbilen ID 2019 eller 2020. Teslas mål är då att bygga en miljon bilar årligen. Men Volkswagen ser alltså inga hinder att skala upp elbilsproduktionen snabbt – fördelen ska ligga i koncernens stora erfarenhet och kunskap när det gäller massproduktion, enligt Herbert Diess.

Volkswagen ID Neo blev helt färdigdesignad internt inom VW för några veckor sedan. Toppmodellen får en officiell räckviddssiffra på 60 mil enligt NEDC-körcykeln.

En av fördelarna som Volkswagen tidigare nämnt är den gemensamma elbilsplattformen. Den fungerar som en "bygglåda" och tanken är att nya elbilar ska dela komponenter med varandra. Det ska snabba upp utvecklingstakten och effektivisera lanseringen av nya modeller – åtminstone i teorin. En annan Volkswagenplattform, MQB, har stött på en del problem.

Även Tesla ska enligt uppgift ha drabbats av en del plattformsproblem. Elon Musk har erkänt att det var ett misstag att "skohorna" ned suven Model X på den befintliga Model S-plattformen, och den kommande mindre suven, Model Y, ska tvärt emot vad många kanske trodde inte bygga på samma plattform som halvkombimodellen Model 3.

2023 kommer en modern version av Folkabussen i form av Volkswagen ID Buzz.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Volkswagen kommer bygga fler elbilar om året än Tesla.
Ja
247
115
Nej