Jaguar/Land Rovers smarta pr-kupp: Elektrifierade modeller från 2020 – men bara som tillval

Jaguar/Land Rovers smarta pr-kupp: Elektrifierade modeller från 2020 – men bara som tillval

Alla nya modeller från Jaguar och Land Rover som lanseras från och med 2020 ska finnas med "elektrifierad" teknik. I klartext innebär det att de kommande modellerna ska finnas i åtminstone en version som på något sätt har en elmotor.

Inget stort steg rent tekniskt, men ett smart pr-grepp.

De nya modellerna kan vara helt eldrivna, men de allra flesta modeller lär få någon form av hybridteknik. När det gäller hybridbilarna handlar det både om laddhybrider som går att ladda i uttag och om "icke-laddbara" hybrider, så kallade "mildhybrider".

Bara härom dagen kom ett liknande besked från Honda, som också väljer att skrota dieselmotorn i suven CR-V för den europeiska marknaden. Några sådana planer finns inte hos Jaguar/Land Rover.

Jaguar/Land Rover-chefen Ralf Speth presenterade nyheten under temat "Technology with heart".

Det här greppet, att sätta en fast tidslinje för när alla nya bilar på något sätt ska vara "elektrifierade", har blivit en smart pr-strategi för att marknadsföra kommande modeller som är helt eller delvis eldrivna.

Alla nya modeller som Volvo ska lansera från och med 2019 ska ha någon form av elmotor – men det missuppfattade många medier som att Volvo bara skulle sälja elbilar redan om två år. Så är det förstås inte.

Engelska tidningen Autocar ryter till i en artikel mot hur dålig koll andra medier har på vad som faktiskt sagts om Jaguar/Land Rovers senaste uttalande. Autocar klagar bland annat på BBC och antyder att medborgarna borde kräva mer av sin licensavgift på 1.500 kronor om året.

"Precis som vi såg med Volvo för några månader sedan har en smart pr-grej från Jaguar/Land Rover svalts av media och resulterat i några felinformerade rubriker och artiklar", skriver Autocar.

Hos Volvo blir eltekniken standard i nya modeller. Så långt är inte Jaguar/Land Rover beredda att gå.

Beskedet från Jaguar/Land Rover skiljer sig alltså från Volvos. JLR ska erbjuda elektrifierade versioner som tillval. Hos Volvo ska alla nya bilar som lanseras från 2019 vara åtminstone mildhybrider som standard.

I juli kom ett kontroversiellt uttalande från chefen för den brittiska marknaden på Jaguar/Land Rover, Jeremy Hicks. Han hävdade att dieselbilar har "demoniserats".

"Här är sanningen: om du bryr dig om luftkvaliteten i våra städer är det inget fel med att köpa en modern dieselbil", sa han i en intervju med Autocar.

JLR-koncernen ligger långt efter konkurrenterna när det gäller hybridteknik. Koncernen har till stor del förlitat sig på dieselteknik de senaste åren – men det funkar inte längre.

En frisk fläkt i modellprogrammet är nya Jaguar I-Pace, en eldriven suv med lång räckvidd som snart börjar rulla på vägarna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

All elektrifiering är bra, även i liten skala!
Ja
102
14
Nej