Hummer H1 går från klimatbov till miljöhjälte – elversionen fixar 30 mil

Hummer H1 går från klimatbov till miljöhjälte – elversionen fixar 30 mil
Mullrande förbränningsmotor? Inte nu längre! Företaget Kreisels Hummer glider fram på eldrift.

Hummer var symbolen för bränsleslukande jättebilar. Men nu kan den istället bli en symbol för miljörörelsen, tack vare österrikiska elbilsföretaget Kreisel, som har konverterat en Hummer H1 till eldrift.

Kreisel har tidigare visat upp en eldriven version av Mercedes G-klass. Ett lite mer jordnära projekt var företagets egen version av Volkwagen e-Golf med mycket längre räckvidd än standardmodellen.

Nu har Kreisel alltså koncentrerat sig på en eldriven version av Hummer H1, och vem är då mer rätt att visa upp nyheten än självaste Arnold Schwarzenegger. Han var tidigare ett stort Hummerfan innan han bytte fot och blev miljömedveten.

"Kreisel elektrifierade min G-klass förra vintern, och nu en Hummer. Om de fortsätter i den här takten kan jag snart flyga härifrån till Los Angeles i ett eldrivet flygplan", sa Arnold Schwarzenegger vid premiären.

Projektet tog bara två månader från start till färdig bil. Den eldrivna Hummern har batteripaket på 100 kWh, två elmotorer (en för varje axel) med en systemeffekt på 490 hästkrafter. Tjänstevikten är 3,3 ton och räckvidden ligger på 30 mil.

Med eldrift blir bilens klimatavtryck betydligt bättre än i standardutförande – då låg förbrukningen på 24 l/100 km och koldioxidutsläppet på 470 gram per kilometer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den vill jag provköra!
Ja
95
22
Nej