Hyundai avslöjar: Så ska vi undvika leveranskaos för nya elsuven

Hyundai avslöjar: Så ska vi undvika leveranskaos för nya elsuven

Det är många som ser fram emot de nya elbilarna från koncernsyskonen Hyundai och Kia. Det handlar om eldrivna suvar med räckvidd på nästan 50 mil och prislappar som ligger långt ifrån de eldrivna lyxsuvarna från Audi, Mercedes och Jaguar.

Som det ser ut nu har Hyundai fått hela 7.000 beställningar på Kona Electric på den viktiga norska elbilsmarknaden. Det är dubbelt så många bilar som Hyundai sålde i Norge förra året.

Men många är oroliga för att Hyundai ska drabbas av samma leveransproblem som för Ioniq Electric, där väntetiden på en ny bil kunde bli upp emot ett år.

Leveransproblemen berodde framför allt på en flaskhals i produktionen, nämligen att Hyundai inte fått leverans av tillräckligt många batterier för att kunna bygga bilar.

Två batterileverantörer

För att de här problemen inte ska upprepas har Hyundai nu två batterileverantörer, LG Chem och SK Innovation. Hyundai har som mål att leverera 11.000 bilar i Europa under 2018.

"Med den här ordernivån måste vi få tre gånger så många bilar från Korea för att minska kundernas väntetid från ett år till tre eller fyra månader", säger Thomas Schmid, chef för europeiska Hyundai till Automotive News.

Tjänar inga pengar – än

7.000 förhandsbokningar betyder dock inte att Hyundai gör någon vinst på elbilarna.

"Vi tjänar pengar i Europa, men som för alla andra biltillverkare har vi utmaningen att vi inte tjänar pengar på elbilar", säger Thomas Schmid, och hänvisar till att det helt enkelt inte säljs tillräckligt många elbilar än.

Enligt honom gör Hyundai elbilssatsningen för att varumärket ska förknippas med elbilar och tjäna pengar på lång sikt, inte främst för att tjäna pengar redan idag.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker fler biltillverkare borde satsa på elbilar även om de inte är lönsamma idag.
Ja
381
33
Nej