Toyotas första nya elbil kommer 2021 – och det blir en suv eller skåpbil

Toyota har envist hävdat att hybridtekniken är bäst för att minska utsläppen. Men nu kommer det officiella beskedet – även Toyota ska erbjuda elbilar. Dessutom dröjer det bara några år innan de är till salu i Europa.

Toyotas första nya elbil kommer 2021 – och det blir en suv eller skåpbil
Batterier är relativt dyra, därför gäller det att hitta segment där kunderna kan betala.

Toyota var först ut med kommersiellt framgångsrik hybridteknik i personbilar. När det gäller elbilar har det dock varit (märkligt) tyst. Men nu kommer beskedet, från mässgolvet i Genève: 

"Toyotas mål är att sälja ett elfordon i Europa under 2021," säger Toyotas europachef Johan van Zyl. "Vi har identifierat de segment där elbilar är mest motiverade och det är bland suvar och transportbilar."

"Priset för ett elektriskt fordon är fortfarande högt, därför dyker de först upp bland suvarna. Elektriska drivlinor kommer också att bli mycket uppskattade bland de som kör transportbilar och skåpbilar i stadskärnor med regler för nollutsläpp."

Toyota har under flera år hävdat att hybridtekniken ger den bästa konsumentnyttan. Det har man lyckats övertyga kunderna om också, under 2019 räknar man med att hälften av alla Toyotas personbilar som säljs i Europa är hybridmodeller. Till 2021 väntar man sig att siffran stiger till 60 procent.

Nästa år, 2020, kommer Toyotas första elbil men den ska inledningsvis bara säljas i Kina. Det blir en eldriven version av C-HR. Om modellen blir framgångsrik kan det bli aktuellt att även sälja den i Europa.

Om Toyota lanserar en eldriven skåpbil så sker det sannolikt i samarbete med PSA-gruppen (Peugeot, Citroën, Opel och DS). PSA har redan meddelat att man ska lansera en eldriven skåpbil som ska säljas under Opels varumärke.

Toyotas europachef Johan van Zyl hävdar att det kommer att dröja många år innan elbilar kan ersätta konventionella bilar med förbränningsmotor. Orsaken är de höga kostnaderna, framför allt för batterierna. Hur snabbt elektrifieringen slår igenom beror på konsumenterna – det är de som bestämmer hur mycket man är beredda att betala.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Rätt beslut av Toyota!
Ja
123
12
Nej