Audi tror stenhårt på bränslecellsbilar

"Vätgas är nästa logiska steg."

Audi tror stenhårt på bränslecellsbilar
Audis konceptbil h-tron från 2016 visade hur en vätgasdriven suv skulle kunna se ut.

Audi har satsat miljardbelopp på nya batterielbilar de senaste åren. Flaggskeppet är nya suven e-tron, och den ska närmast följas av coupéversionen e-tron Sportback och den mindre Q4 e-tron.

Dessutom är Audi med och bygger ut Ionitynätverket med snabbladdare.

Men batterielbilar är inte alls enda projektet som utvecklingsavdelningen lägger pengar på. För tre år sedan visades konceptbilen h-tron upp, och den följdes några månader senare av beskedet att Audi skruvar upp utvecklingstakten för vätgasdrivna elbilar.

Tidigare i år avslöjades Audis planer på att utveckla en vätgasladdhybrid, som alltså går på batteridrift korta sträckor i stadstrafik och som sedan kan köras på vätgas längre sträckor.

Hans-Joachim Rothenpieler är styrelseledamot i Audi med ansvar för utveckling.

"Jobbar intensivt med bränslecellshybrider"

Nu bekräftar Hans-Joachim Rothenpieler, som är styrelseledamot i Audi med ansvar för utveckling, att märket har stora planer för vätgasbilarna.

"Vi jobbar intensivt med bränslecellshybrider. De kan spela en allt viktigare roll för att klara utsläppsmålen snabbare än många tror", säger han i en intervju med Automobilwoche.

Biltillverkarna jobbar nu hårt för att klara de kommande EU-utsläppskraven, och då är någon form av elektrifiering enda möjligheten. Men Audi tänker alltså inte lägga alla pengar på utveckling av batterielbilar. På så sätt skiljer sig Audi från andra märken i koncernen: Volkswagen har överlåtit bränslecellsutvecklingen åt Audi för att kunna storsatsa på de batterieldrivna bilarna i ID-familjen.

För Audi är det också viktigt att konkurrera med Mercedes och BMW som båda lagt ned stora resurser på att utveckla kommande bränslecellsmodeller.

"Vi skulle inte vara märket med 'försprång' om vi inte redan hade nästa milstolpe uppe på skärmen. Vätgas är nästa logiska steg för e-mobilitet", säger Hans-Joachim Rothenpieler.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker vätgas verkar vara en riktigt bra lösning för personbilar.
Ja
610
121
Nej