Här installeras hundratals laddplatser – i lyktstolparna

Nya drömmen för elbilsägare som inte kan ladda hemma.

Här installeras hundratals laddplatser – i lyktstolparna

Att ladda elbilen eller laddhybriden hemma är det billigaste och smidigaste sättet att ladda – för den som kan. Lägenhetsbor som antingen inte har någon egen parkeringsplats, eller som har en hyresvärd eller förening som inte vill installera någon laddplats, har det svårare.

Vi har tidigare skrivit om flera kluriga lösningar som är på gång, som att installera laddplatser vid elskåp, och i bland annat Askersund har elbilsladdning i lyktstolpar testats i ett pilotprojekt.

Nu kommer en intressant nyhet från Los Angeles. Där installeras nämligen laddplatser vid mer än 130 lyktstolpar och ytterligare flera hundra är på gång, skriver Electrek.

Los Angeles har länge haft eftersatt kollektivtrafik och trafiksituationen är kaotisk med långa köer och smutsig luft. För att få fler bilister att byta till en elbil körs alltså initiativet med lyktstolpsladdning igång.

Problemet är att över två tredjedelar av befolkningen hyr sin bostad och för en hyresvärd kan det vara svårt att lägga pengar på att installera laddplats åt den som bor där.

Rent tekniskt sitter "laddboxen" utanpå lyktstolpen. Att ladda kostar mellan en och två dollar i timmen.

Läs gärna våra guider för att installera laddplats för lägenhetsbor och villaägare.

 
Jag har egen parkeringsplats hemma.
Ja
56
11
Nej