Officiell: Audi e-tron Sportback får coupélinjer, nya finesser, bättre räckvidd och svenska priser

Det är inte bara taket som är nytt, Audi bjuder på flera viktiga förbättringar till e-tron Sportback 55 quattro och Sportback 50 quattro.

Officiell: Audi e-tron Sportback får coupélinjer, nya finesser, bättre räckvidd och svenska priser
Coupélinjen är hämtad från A7 Sportback, hävdar Audi. Ger lägre luftmotstånd, alltid bra på en elbil.

Man kan frestas att betrakta nya Audi e-tron Sportback som en e-tron med coupélinjer. Men så enkelt är det faktiskt inte, nya Audi e-tron Sportback bjuder på en mängd uppgraderade detaljer och funktioner som framför allt ger längre räckvidd.

Om du är på väg att beställa en Audi e-tron så kan vi redan nu dämpa de upprörda känslorna, förbättringarna som uppnåtts på nya Sportback ska även införas på "vanliga" e-tron nästa år.

Förbättringarna i korthet:

• Bättre luftmotstånd (det går inte att överföra till vanliga e-tron, tyvärr).

• Framhjulsdrivningen är bortkopplad under en större andel av körningen.

• Nya bromsar som drar isär bromsklossarna effektivare och minskar friktionsförlusterna.

• Högre utnyttjande av batterikapaciteten (86,5 kWh netto).

• Effektivare vattencirkulation till batteripaketet.

Sammantaget innebär det att räckvidden på Audi e-tron Sportback 55 quattro, med 95 kWh batteri, anges till 446 kilometer enligt WLTP-mätmetoden. Det ska jämföras med Audis officiella räckvidd på 417 kilometer för e-tron 55 quattro. Toppeffekten 300 kW (408 hk) och är samma på båda karossvarianterna, liksom sprinten 0–100 km/h som går på 5,7 sekunder.

Vårt senaste räckviddstest, med kyligt höstväder, visade dock att Audi e-tron 55 quattro bara kom 261 kilometer i praktiken, 63 procent av uppgiven räckvidd. Bilen i testet var utrustad med 21-tumshjul, som sänker räckvidden något. Omsätter vi den energiförbrukningen till nya Sportback 55 quattro innebär det en praktisk räckvidd på 281 kilometer i normalt landsvägstempo och några få plusgrader.

Precis som hos vanliga e-tron ska Audi även erbjuda en e-tron Sportback 50 quattro med ett mindre batteripaket och något lägre toppeffekt. Batterikapaciteten är 71 kWh och toppeffekten 230 kW (313 hk) och 540 Nm.

Det mindre batteriet i e-tron Sportback 50 quattro sparar 120 kilo i vikt och räckvidden anges till 347 kilometer (299 kilometer för e-tron 50 quattro). Audi e-tron Sportback 50 quattro gör 0–100 km/h på 6,8 sekunder (7,0 för e-tron 50 quattro).

De som omfamnar sin svaghet för flärd och väljer snyggingen Sportback 50 quattro framför e-tron 50 quattro får alltså både en tuffare taklinje och nästan fem mil längre räckvidd på köpet. Den skillnaden lär dock minska när "vanliga" e-tron 50 quattro uppgraderas med de förbättringar som Sportback fått. Prisskillnaden är 799.000 för e-tron 50 och 827.000 för Sportback-versionen.

En annan nyhet hos Audi e-tron Sportback är att köparen kan välja till digitala matrix LED-strålkastare – för första gången till en serieproducerad bil. Tekniken påminner om den man använder i avancerade videoprojektorer med mycket små "mikrospeglar" som kan styras av elektrostatiska magnetfält. Varje mikrospegel kan ändras 5.000 per sekund och det innebär en enormt detaljerad, dynamisk och blixtsnabb ljusbild som kan ge helljus på alla områden utom på mötande fordon.

De digitala matrix LED-strålkastarna kan även teckna en ljusbild i vägbanan som signalerar ett budskap till omgivningen. Det kan handla om en varning, hälsning eller uppmaning. Kopplad till navigationen så kan föraren till exempel få en upplyst anvisning i vägbanan om att svänga höger/vänster. Det går även att skapa en ljusbild av ett utropstecken som placeras intill en bil/cyklist/fotgängare som autobromssystemet upptäckt. Hur dessa ljusbilder ska se ut bestäms senare och går att utveckla över tid med framtida uppgraderingar.

Audi e-tron Sportback quattro får en inbyggd omvandlare på 11 kW som standard. Från sommaren 2020 ska 22 kW erbjudas som tillval. Med snabbladdare på 150 kW eller högre så kan batteriet fyllas från 0 till 80 procent på en halvtimme.

Audi e-tron Sportback hamnar hos de svenska återförsäljarna under våren 2020, och säljstarten inleds inom kort i slutet av november. De svenska cirkapriserna börjar vid 919.400 kronor för Audi e-tron Sportback 55 quattro och 827.000 kronor för Audi e-tron Sportback 50 quattro (eventuellt blir det ett lägre introduktionspris i Sverige, vilket inte är bestämt ännu). Lite längre fram, kanske 2020/2021, kan det komma en prestandaversion av både Audi e-tron och Audi e-tron Sportback.

 

Svenska priser för Audi e-tron

Audi e-tron 55 quattro: 897.400 kronor (prishöjt sedan introduktionen)

Audi e-tron 50 quattro: 799.000 kronor (prishöjt sedan introduktionen)

Audi e-tron Sportback 55 quattro: 919.400 kronor

Audi e-tron Sportback 50 quattro: 827.000 kronor (eventuellt får denna modell ett lägre, tillfälligt introduktionspris)

 
Den här designen gillar jag verkligen!
Ja
116
31
Nej