Film: Volkswagen ID 3 i Sverige – så känns den nya elbilen

Vi har känt och klämt på "Folkelbilen". Flera positiva detaljer men också en del plumpar i protokollet. Under december gör VW ID 3 en turné i Sverige.

I måndags landade det första exemplaret av Volkswagen ID 3 på svensk mark. Vi var såklart på plats för att klämma och känna på den förmodade storsäljaren.

Bilen i filmen är en First Edition-modell, som också blir de första bilarna som levereras, som ska byggas i 30.000 exemplar. Det innebär att den har mellanbatteriet på 58 kWh som ger 42 mils räckvidd enligt WLTP-cykeln. 20-tumsfälgarna är annars tillval till toppversionen men medföljer i First Edition-utförande.

Volkswagens ambition är att detta ska bli en folkelbil. Alltså en bil som den stora gruppen bilköpare har råd med och som klarar allt som en bil med förbränningsmotor fixar. Och intresse finns definitivt. När förhandsbokningen öppnade för First Edition-modellerna beställdes över 10.000 redan första dygnet.

Sverigeturné – då kan du se ID 3

Om du är intresserad av att se ID 3 på riktigt så finns det flera chanser under december. Bilen gör nämligen en Sverigeturné och alla orter och datum ser du här nedan.

• 11-14 december, Stockholm

Volkswagens Showroom, Norrmalmstorg

• 16 december, Malmö

Quality Hotel View

• 17 december, Göteborg

Volkswagen Göteborg

• 18 december, Jönköping

Atteviks Jönköping 

• 19 december, Örebro

Möller Bil Örebro 

• 20 december, Västerås

Möller Bil Västerås

• 21 december, Gävle

Bilmetro Gävle 

• 22-29 december, Stockholm

Mall of Scandinavia, Solna 

 

 

Elmotorn sitter bak och ID 3 är bakhjulsdriven, vilket onekligen är en historisk blinkning till gamla luftkylda "Bubblan". Någon fyrhjulsdriven version av ID 3 ska vi inte vänta oss, på kort sikt.

Baksätet är en av de STORA fördelarna med ID 3. Gott om plats även om man är lång. Lite dåligt lårstöd, dock. Dörrsidorna känns också mer än lovligt plastiga.

Det svarta partiet under bakrutan är vi lite tveksamma till. Känsligt för repor och det lär inte se roligt ut efter en svensk vinter.

Den svenska tilldelningen av VW ID 3 blir "god", men några exakta siffror vill man inte ge i nuläget. Sverige är en prioriterad marknad när det gäller Volkswagens första leveranser under 2020.

Jag är helt klart intresserad av VW ID 3!
Ja
374
130
Nej