EU godkänner svensk skattebefrielse av biogas

Europeiska kommissionen godkänner Sveriges ansökan om att få fortsätta skattebefria biogas och biogasol. Det innebär att fordonsgasen, som till stor del består av biogas, kan förbli billig i 10 år framöver.

EU godkänner svensk skattebefrielse av biogas

Icke livsmedelsbaserad biogas och biogasol kan nu fortsatt skattebefrias i Sverige. Detta efter att Europeiska kommissionen godkänt den ansökan om statsstödsgodkännande som regeringen skickade in i början av april 2020.

"Kommissionens beslut gäller i tio år vilket medför möjligheter till en stabil och långsiktig hantering av dessa bränslen", skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att priset på fordonsgas, som den blandning av fossil naturgas och förnyelsebar biogas som säljs på svenska gasmackar kallas, förblir lågt. Fordonsgasen består idag till över 90 procent av biogas, och på vissa håll i landet går det att tanka 100 procent biogas.

Även om gasbilarnas marknadsandel är liten är det många bussar i Sverige som drivs på fordonsgas. EU-beslutet är därför viktigt för kollektivtrafiken, menar Regeringskansliet.

– Det här är ett viktigt steg i rätt riktning för att ställa om till mer hållbara transporter. Vi håller nere passageraravgifterna i svensk kollektivtrafik samtidigt som vi gör oss mindre beroende av fossila bränslen, säger finansminister Magdalena Andersson i Regeringskansliets pressmeddelande.

Även branschorganisationen Energigas Sverige är mycket positiv till beslutet.

– Det är ett mycket roligt besked, och något vi har arbetat för länge. Nu ser vi fram emot att läsa beslutet från Kommissionen, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer samtidigt som Recharge nyligen har kunnat rapportera om den gröna tankesmedjan Transport & Environment i Bryssels rapport som påstod att gasfordon orsakar stora utsläpp av hälsofarliga partikelutsläpp.

T&E-rapporten fick dock ordentligt mothugg från både branschorganisationen NGVA Europe i Bryssel och svenska organisationen Gröna Bilister som bland annat anmärkte på hur T&E refererat till den forskningsstudie man baserade påståendet på.

 
Bra att biogasen förblir skattebefriad!
Ja
62
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.