Magnus: ”Det behövs en laddgeneral för att undvika elbilskaos”

Att bara lita till de kommersiella krafterna fungerar inte. Det behövs kraftfull politisk styrning för att undvika elbilskaos. Tillsätt en laddgeneral!

Annons
Annons

Den här texten är en krönika, innehållet är skribentens egen uppfattning.


Trots att landsbygden har ont om laddplatser är det inte där det stora problemet ligger. Försäljningen av elbilar ökar explosionsartat – antalet elbilar ökar snabbare än Miljöpartiet vågade hoppas på när de nyligen satt i regeringen. Det har gett problem med brist på pengar i klimatbonuskassan, men ett betydligt större problem är att elbilarna behöver någonstans att ladda.

Publika laddstationer är en flaskhals och därför behöver så många som möjligt kunna ladda hemma. Laddstationerna ska främst användas av de som kör långt och behöver ladda under färd.

På den här punkten har många på landsbygden det bättre förspänt än de som bor i städer. Har man eget hus kan man få bidrag till installation av laddbox och ingen kan hindra en att sätta upp boxen. Jag har själv installerat en i mitt hus i Tornedalen, men det var jag tämligen ensam om enligt elektrikern.

För att det ska ske effektivt behövs en laddgeneral som är beredd att kriga mot byråkraterna …

En av de mest avgörande punkterna för att få elektrifieringen att fungera är att underlätta för laddning hemma. Just nu finns det mängder av hinder som måste undanröjas – och för att det ska ske effektivt behövs en laddgeneral som är beredd att kriga mot byråkraterna.

Under eventet Stora Mobilitetsgalan som anordnades av Dagens Industri hörde jag att Norge har en lag som gör att en hyresvärd eller bostadsrättsförening inte kan hindra någon att installera laddbox om hen själv står för kostanden. Hade vi haft en sådan lag hade jag fått en laddbox fyra år tidigare och min särbo hade sluppit höra ”vi ska inte bedriva bensinmack åt elbilar” i sin bostadsrättsförening.

Det finns en enorm tröghet hos hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Jag får intrycket att många brf-styrelser inte förstår att laddboxar är lika naturlig omställning som el, telefon, kabel-tv och fiber varit. Och hyresvärdarna verkar söla runt och väntar att det ska komma ett statligt initiativ. Ur deras perspektiv är efterfrågan fortfarande för liten.

På laddgeneralens att-göra-lista står också att skriva om lagen så att det inte är onödigt krångligt att få installera laddplatser i en samfällighetsförening.

Det är inte svårt att komma på fler arbetsuppgifter för laddgeneralen. Vad sägs om att tvinga alla mackar att även erbjuda el? E85 är inte så efterfrågat idag. Man kan börja tvinga de mackar som har störst försäljning av drivmedel så att de mindre inte slås ut helt av kravet.

Generalen måste också bringa ordning i den fuckup som alla laddbolag skapat med alla olika krånglande betallösningar. Det måste vara lika enkelt att ladda som att tanka. Och hur kan det vara tillåtet att laddpriserna skiljer med flera hundra procent? Det finns lagar mot ocker, till exempel när det gäller hyror och taxiresor.

Vad tycker du behöver göras för att underlätta elektrifieringen?

Annons
Annons
Rulla till toppen