Tesla får tillstånd att bygga bilar i Berlin – men får inte sälja dem

Tesla får nu utöka sin produktion i Berlin med två tusen bilar, men de får inte säljas. Tillståndet som behövs för fullskalig produktion dröjer.

Tesla får tillstånd att bygga bilar i Berlin – men får inte sälja dem

Tesla ska själva ha sagt till miljömyndigheten i delstaten Brandenburg att resultaten från de produktionstest de utfört på fabriken inte varit tillfredsställande, rapporterar den tyska nyhetsbyrån dpa.

Därför har myndigheten förlängt tillverkarens tillstånd, som först utfärdades för 250 bilar i oktober, med ytterligare 2.000 "bilkarosser".

Som mest får Tesla nu bygga 500 karosser i veckan, upp till maxtaket 2.000. Inga av karosserna får användas till bilar som sedan säljs till kunder, utan de måste sedan förverkas.

Teslafabriken i Grünheide, döpt till Gigafactory Berlin för sin närhet till Tysklands huvudstad, har nu också tilstånd att tillverka 6.000 komponenter i veckan i sitt pressverk, upp till ett tak på 26.000.

Nya Tesla Model Y ska också ha setts till regelbundet på fabriksgolvet, rapporterar tidningen Tagesspiegel. Det är sedan tidigare tänkt att fabriken ska tillverka både Model Y och Model 3 för den europeiska marknaden.

Än väntar Tesla dock på det slutgiltiga tillståndet som behövs från Brandenburgs miljömyndighet. I december meddelade delstaten att man mottagit alla handlingar man behövde från Tesla för att utfärda ett sådant tillstånd.

Dietmar Woidke, Brandenburgs ministerpresident, har också sagt att ett tillstånd kan komma under början av året – när som helst, med andra ord.

Fram tills dess lär Tesla fortsätta att bygga Europasålda Model Y Long Range-bilar på Gigafactory Shanghai i Kina istället.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.