Klart: Så dyr blir Mercedes nya elbil i Sverige

Mercedes nya elbilsutmanare når Sverige i slutet på april – nu är priserna klara.

Annons
Annons

Mercedes EQE avtäcktes under sensommaren 2021 som den andra modellen i ordningen baserad på märkets dedikerade elbilsplattform EVA. Modellen liknar flaggskeppet EQS i många avseenden, men är mindre och billigare.

När de svenska priserna nu är klara är det dock tydligt att EQE inte är någon budgetbil.

Priserna börjar på 759 900 kronor. För det får man versionen EQE 350+ SE Edition vilket innebär bakhjulsdrift, 292 hästkrafter och ett batteri på 90,6 kWh som ger en räckvidd på upp till 63 mil.

Om det inte räcker till finns EQE också i en sportvariant kallad Mercedes-AMG EQE 43 4Matic. Den har, som namnet antyder, fyrhjulsdrift tack vare dubbla motorer. Det innebär 476 hästkrafter, 858 Newtonmeter och en 0–100-tid på 4,2 sekunder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klart: Så dyr blir Mercedes nya elbil i Sverige

Den extra prestandan innebär också ett rejält steg upp i pris – AMG:n kostar från 1 175 000 kronor. Då är varken fyrhjulsstyrning eller den gigantiska MBUX Hyperscreen-skärmen inkluderade.

Därmed är Mercedes nya elbil betydligt dyrare än elbilskonkurrenter som Tesla Model 3 och BMW i4. Den billigaste EQE-modellen kostar mer än värstingen Tesla Model 3 Performance, trots att den sistnämnda erbjuder betydligt mer prestanda och dessutom fyrhjulsdrift. Vissa skulle kanske hävda att den större Model S är en bättre jämförelse, men den säljs inte i Sverige just nu – den uppdaterade versionen är ännu inte lanserad i Europa.

Samma sak gäller den närmaste konkurrenten från München: BMW i4 i motsvarande utförande som EQE 350+, med bakhjulsdrift, kostar från 625 000 kronor. Toppversionen M50 med fyrhjulsdrift och 544 hästkrafter går loss på 725 000 kronor, trots att även den har mer motoreffekt än Mercedes AMG-variant.

Mercedes EQE är dock som elektrisk motsvarighet till Mercedes E-klass lite större än dessa bilar och kvalar egentligen in i en storleksklass över. Kanske är det värt de extra pengarna – eller vad tycker du?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen