Norska Tesla-utmanarens värdering ifrågasätts: ”Svindleri”

Startupbolaget Fresco Motors vill utmana Tesla, men har bara visat upp en datorrendering av sin åttasitsiga hundramilare till elbil. Nu värderar bolaget sig själva till 108 miljarder kronor. "Svindleri", säger Robert Næss, investeringschef på Nordea.

Annons
Annons

Oslobaserade Fresco Motors dök upp på den ständigt växande startuphimlen för tre år sedan. Då visade man upp sina första digitala renderingar av den Tesla Model S-liknande elsedanen Fresco Reverie. Sedan blev det tyst, förutom ett påstående året därpå om att man hade fått in 3 000 reservationer på Reverie.

I februari år hände dock något. Då släppte företaget nya renderingar på den fyrhjulsdrivna, åttasitsiga suven Fresco XL, som om något påminner om en korsning mellan Tesla Model X och Cybertruck – men med mer räckvidd än båda. Upp till 100 mil, för att vara exakt.

Reservationsspriset: 10 000 norska kronor. Plus 990 000 till när ens färdigbyggda bil sedan är på ingång – när det nu blir. Något lanseringsdatum för en eventuell produktionsbil har inte indikerats av Fresco Motors ännu.

 
 
Norska Tesla-utmanarens värdering ifrågasätts: ”Svindleri”
Robert Næss, investeringschef på Nordea.

”Inga problem att kalla det här för svindleri”

Däremot har man inlett en kapitalrunda, något som väckt uppmärksamhet. Mer specifikt har bolagets egna värdering höjt rejäla ögonbryn: 108 miljarder svenska kronor.

– Värderingen i sig är helt galen. Jag har inga problem att kalla det här för svindleri, säger Robert Næss, investeringschef på Nordea, till den norska tidningen Dagens Næringsliv.

Kritiken tillbakavisas av Fresco Motor i en skriftlig kommentar som även inkluderar en varning till tidningen:
”Om ni skriver något som är ärekränkande kommer vi att ta det här vidare”.

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen