Mercedes EQXX körde över 100 mil på en laddning

I början av året visade Mercedes upp deras radikala eldrivna konceptbil, Vision EQXX, som skulle klara över 100 mil på en laddning. Nu har man visat att det är möjligt.

Mercedes EQXX körde över 100 mil på en laddning
Mercedes EQXX ser sportig ut men den har inte mer än 240 hästkrafter. Effektivitet är ledordet.

Färden gick från Sindelfingen över Alperna, genom norra italien och fram till målet Cassis i Frankrike. Körningen gjordes i "normal hastighet" och på autobahn låg man stundtals i hela 140 km/h.

Mercedes säger dock att man låg "nära hastighetsgränsen" på de andra ställena. Vilket tyder på att man kanske körde något långsammare än medelsvensson. Medelhastigheten på 87,4 km/h visar dock på att framfarten inte var speciellt långsam.

Resultatet är mäkta imponerande i vilket fall som helst. Förbrukningen landade på otroligt låga 8,7 kWh/100 km. Snålast i vårt 75-milsrace med elbil blev Tesla Model Y på 19,5 kWh/100 km. Förra året var Model 3 den som drog minst med en förbrukning på 17,4.

För att säkerställa att allt gick rätt till var laddkontakten förseglad och en oberoende expert från TÜV Süd var med på resan. 

Kunde kört ännu längre

Längs autobahn låg man sporadiskt i upp till 140 km/h.

I mål hade bilen kört 1 008 km och hade då runt 15 procent kvar i batteriet. Så ungefär 14 mil till hade varit möjligt utan att behöva ladda.

Den höga effektiviteten är möjlig genom ett lågt luftmotstånd. Mercedes EQXX har ett Cd-värde på 0,17. Det kan vi jämföra med uppdaterade Model S som enligt Elon Musk har ett Cd-värde om 0,208.

EQXX är dessutom väldigt lätt för att vara en modern bil. 1 755 kg gör den ungefär 150 kilo lättare än helt förbränningsmotordrivna BMW M3.

Batteriet är stort och har en kapacitet på 100 kWh. Eller ja, stort var kanske fel ord då Mercedes skryter med att de är 50 procent mindre än batteripaketet i EQS, som dock har något högre energikapacitet.

Kolfiber och aluminium används förstås i massor på EQXX för att hålla nere vikten.

Tekniken i EQXX, som vi skrivit mer om tidigare, kommer dyka upp i nästa generations elbilar från Mercedes om ungefär tre år. 

100 mil är fortfarande för lite!
Ja
98
867
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.