Här är elbilen som kan ”äta” koldixoid

Studenter vid Eindhovens tekniska universitet i har lyckats skapa en nästan "utsläppsnegativ" bil. Genom att samla in koldioxid från luften under färd ska den minska utsläppen istället för att öka dem.

Annons
Annons

Elbilar brukar kallas utsläppsfria eftersom de saknar avgasrör, men här har vi en som går steget längre och samlar in koldioxidutsläpp.

ZEM, kort för Zero Emission Mobility, heter den lilla elektriska sportbilen som byggts av 35 studenter på det tekniska universitetet i Eindhoven i Nederländerna. Med hjälp av ett filter kan den fånga in upp till 2 kg koldioxid varje 3 000 mil, enligt studenterna. Det betyder att tolv ZEM kan lagra ungefär lika mycket koldioxid på ett år som ett genomsnittligt träd.

– Det kanske inte verkar så mycket. Men den totala vinsten är betydande om du skulle implementera det i stor skala i varje personbil, säger studentteamets ledare Louise de Laat till. Det finns fler än en miljard personbilar i världen som skulle kunna fånga upp koldioxid istället för att släppa ut den.

Här är elbilen som kan ”äta” koldixoid
Ett team av studenter på Tekniska Universitet i Eindhoven har byggt ZEM.

Det hela rör som höres sig om ett så kallat ”proof-of-concept” mer än något annat. Studenterna har också tillverkat ZEM på ett så hållbart sätt som möjligt – de flesta av komponenterna är 3D-printade i återvunnen plast.

– Vi vill kittla branschen genom att visa vad som redan är möjligt. Om 35 elever kan designa, utveckla och bygga en nästan koldioxidneutral bil på ett år, så finns det också möjligheter och möjligheter för branschen, säger studenten Nikko Okkels.

ZEM och studentteamet ska nu på turné i USA för att visa upp bilen. Man hoppas också kunna ta patent på det luftrenande filtersystemet.

Här är elbilen som kan ”äta” koldixoid

Det bör tilläggas att den lilla sportbilen ZEM fortfarande lär ge upphov för en del ohälsosamma utsläpp i form av partiklar från däck och bromsar – om än klart mindre än en större och tyngre bil.

Det faktumet fick också Hyundai, som tidigare hävdat att deras bränslecellsbil Nexo ”renar luften” när den körs, fällda för falsk marknadsföring i en brittisk domstol i fjol.

Annons
Annons
Rulla till toppen