Efter Teslas chocksänkning: Begagnatpriserna på elbilar faller

Efter Teslas gigantiska kapning av priserna på nya Model 3 och Model Y följer nu rejäla tapp även på begagnatpriserna. Men det gäller inte bara Tesla utan alla elbilar, enligt siffror från elbilshandlaren Carla.

Annons
Annons

Ett 100 000 kronor lägre pris på instegsmodellen av Tesla Model 3 har betytt en sänkning av begagnade bilar med 20 000–70 000 kronor, enligt Carla som valt att sänka sina priser. Ju nyare desto större tapp.

Det riktigt intressanta är att det inte bara handlar om begagnatpriserna på Tesla, utan på alla märken. Det är egentligen ganska självklart.

Går priset på en Tesla Model 3 Long Range av 2021 års modell ner med 60 000 kronor kan inte priset på exempelvis en Polestar 2 av samma årsmodell ligga kvar, då blir den osäljbar.

För bilhandeln och även för privatpersoner kan det här både bli mycket smärtsamt och ett tillfälle att göra nya affärer. Bilhandlare som köpt in begagnade elbilar med den historiska vetskapen att de har stigit sitter kanske i dagsläget på bilar som kommer att betyda förluster, och vi såg redan innan Teslas stora sänkning att omsättningstiderna för begagnade bilar har höjts – på grund av höjda räntor och allmänt ansträngd privatekonomi.

”Fler får nu råd att köpa en elbil”

På plussidan för bilhandeln finns att många tjänstebilister har lämnat tillbaka tjänstebilen och köpt en privat bil, eftersom tjänstebilsförmånen inte är lika stor längre samt att privatleasingen av elbilar i stort sett har stannat av.

Men nu handlar det alltså om sänkningen av elbilspriserna.

– Det här betyder mycket för elbilsmarknaden. Många fler får nu råd att köpa en elbil, det här sätter fart på omställningen. Redan tidigare var ägandekostnaderna låga, nu blir också inköpspriserna attraktivare. Vi satsar stenhårt nu, säger Niklas Jungegård, medgrundare och informationschef på Carla.

I de fem prisexempel vi fått från Carla har priserna på Tesla Model 3 sjunkit med 40 000–60 000 kronor. En Skoda Enyaq har prissänkta med 30 000 och en Polestar 2 med 35 000 kronor. Ju äldre bilen är desto mindre kommer priserna att påverkas, men i princip kommer hela prisbilden att förändras i en kedjereaktion.

Att Tesla har korta leveranstider, runt två månader mot ett branschsnitt på runt ett år, betyder förmodligen att Teslas marknadsandelar kommer att öka, men framförallt att de nästan löjligt höga begagnatpriserna på elbilar försvinner. Tiden då man kunde köra elbil ett år och sälja för samma summa som man köpte för lär vara förbi.

Tipset: Håll koll på bilannonserna

Hur konkurrenterna kommer att möta Teslas stora sänkning blir intressant att följa. Än så länge har vi inte sett några stora förändringar, men gissningsvis kommer man att kunna hitta ”rabatterade” bilar, i stället för att listpriset gått ned. Mer utrustning för samma pris kan också bli vanligt. Så håll koll på bilannonserna!

Annons
Annons
Rulla till toppen