Opel erkänner: Zafira stänger av avgasreningen

Vad är fusk och vad är ”kreativ tolkning av mätmetoden”? De två frågorna undersöker nu tyska myndigheter och för bilkonsumenterna uppstår automatiskt en tredje fråga:...
Annons

Vad är fusk och vad är ”kreativ tolkning av mätmetoden”? De två frågorna undersöker nu tyska myndigheter och för bilkonsumenterna uppstår automatiskt en tredje fråga: spelar det någon roll? Det enda som räknas borde ju vara vad som kommer ut ur avgasrören.

Som vi beskrivit under hösten och våren har fler biltillverkare än Volkswagen anklagats för att ha fuskat med sina avgasutsläpp från dieselmotorer. Opel och moderföretaget General Motors har kategoriskt nekat till att man använder någon typ av olaglig programvara som kan avgöra om bilen avgastestas eller körs som vanligt.

Men misstankarna om avgasfusk hos familjebussen Opel Zafira har varit så konkreta att tyska myndigheter startat en utredning. Arbetet har pågått under våren och det resulterade i besvärande testresultat.

I onsdags kallades Opel till möte för att ge sina svar och under onsdagskvällen kommenterade transportministern Alexander Dobrindt de uppgifter som framkommit:

”Programvara som stänger av avgasreningen är i grunden olaglig, såvida det inte är absolut nödvändigt för att skydda motorn,” sa Dobrindt efter mötet.

Opelchefen Karl-Thomas Neumann har sagt att man ska samarbeta fullt ut med myndigheterna. Opel fick ta del av uppgifterna och har getts två veckor för att besvara frågorna och ge insyn i hur programvaran styr avgasreningen.

”Vi har även frågat om det finns liknande programvara i Opel Astra,” sa Alexander Dobrindt, ”men där har vi ännu inte fått något svar.”

Eftersom mätnormen utförs i labbmiljö har man satt upp ett ramverk för hur testerna ska utföras. Där beskrivs bland annat att temperaturen ska ligga mellan 20–30 grader och ske vid ett visst lufttryck. Mätcykeln innehåller mestadels stadskörning och ett kortare parti landsvägskörning där hastigheten under några sekunder når 120 km/h som mest.

De bilingenjörer som har en kreativ läggning inser då snabbt att alla körförhållanden som ligger utanför den här mätnormen aldrig kommer att testas. Kan man då stänga av avgasreningen? Nja, inte riktigt. I regelverket står det också att avgasreningen ska användas med ett undantag: om motorn riskerar att skadas.

Vid mötet under onsdagen medgav Opels representanter att programvaran tillfälligt stänger av avgasreningen under vissa körförhållanden, men att detta sker för att skydda motorn – alltså är det inte olagligt. Opel var en av de biltillverkare som förra månaden frivilligt valde att ”uppgradera” sin avgasrening med ny programvara. Den uppgraderingen gäller 630.000 fordon i Europa.

Förutom Opel har tyska myndigheter även undersökt Fiat 500X för att se om den har onormalt höga avgasutsläpp. Enligt transportminister Alexander Dobrindt ska utredningen fortsätta och uppmanar andra biltillverkare att medverka om de använder ”metoder” liknande de som Opel nu har medgett att man har.

Annons
Annons
Rulla till toppen