Ferrari bygger 350 specialare till 70-årsdagen

...och det lär bli slagsmål bland VIP:arna i kundregistret.
Annons

FERRARI 70 ÅR – ELLER…?

Det råder en viss förvirring kring Ferrari och grundandet. Exempelvis är uppgifterna på Wikipedias olika språk lite svajiga.

Så här ligger det till:

Enzo Ferrari började med racingstallet Scuderia Ferrari 1928. Han tävlade och byggde om racerbilar från Alfa Romeo. 1933 tog han över som Alfa Romeos officiella tävlingsstall.

1943 flyttade han sitt garage från Modena till Maranello, men den nya fabriken bombades under kriget och byggdes sedan om för att kunna tillverka sportbilar för gatbruk.

Den första bilen med Ferrari-märke kom 1947 och hette 125 S. Det sägs att Enzo Ferrari byggde gatsportbilar motvilligt, och enbart för att finansiera racingverksamheten i Scuderia Ferrari.

Mycket har spekulerats kring Ferraris 70-årsjubileum 2017.

En jubileumsbil som är en officiell hemlighet: Ferrari LaFerrari Spider.

Här kommer 350 bilar till:

Ferrari ska bygga sammanlagt 350 ”specialmodeller” av fem av sina nuvarande modeller F12 Berlinetta, nya GTC4 Lusso, den öppna California T, 488 GTB och 488 Spider.

Alltså 70 exemplar av varje till 70-årsdagen.

Ferrari säger att de grävt i arkiven och hittat 70 ”ikoniska bilar” vars historik eller speciella attribut nu ska inspirera varje enskilt exemplar.

”Vi kommer att bygga 350 unika bilar. Ingen kommer att vara den andra lik”, säger företagets marknadschef Enrico Galliera till Autocar.

Även om prislapparna lär bli saftiga så kommer bilarna att försvinna snabbt till lyckligt lottade i Ferraris eget kundregister.

I samband med förra veckans Ferrari Cavalcade i trakterna runt Venedig berättade Ferraris vd Sergio Marchionne om specialserien för en utvald grupp av Ferrari-ägare. Han sa också att det är ett av de tuffare uppdragen i hans jobb att välja ut vilka som ska få chansen att köpa en bil..

”Det är något jag önskar att jag sluppit göra, men det är ett krav från märket. Jag ber i förväg om ursäkt till de som känner sig förbigångna. Kom bara ihåg att det kommer fler tillfällen framöver…”

Efterfrågan på specialmodeller från Ferrari överträffar alltid utbudet, och det syns på andrahandsmarknaden. En bil ur specialserien Ferrari F12 Tour de France såldes nyligen för 1,5 miljoner dollar – mer än dubbelt dess originalpris.

Ferrari bygger 350 specialare till 70-årsdagen
Den senaste specialaren: Ferrari F12 Tour de France. Lättsåld, och ännu högre prislapp som begagnad.
Annons
Annons
Rulla till toppen