Audis sportchef Wolfgang Ullrich slutar efter 23 år

Så länge någon orkar minnas är det Wolfgang Ullrich som stått i Audis depåbox och ansvarat för motorsporten. Men ska vi vara riktigt petiga inleddes...
Annons

Så länge någon orkar minnas är det Wolfgang Ullrich som stått i Audis depåbox och ansvarat för motorsporten. Men ska vi vara riktigt petiga inleddes karriären som motorsportchef i november 1993, då var Ingolstadt centrum för verksamheten.

Idag huserar Audi Sport i nybyggda, skräddarsydda lokaler i Neuburg och Neckarsulm. Totalt finns det 370 personer på avlöningslistan för Audi Sport, en siffra som dock ska minska efter beslutet att avveckla sportvagnsracingen WEC.

Wolfgang Ullrich, 66 år, har inlett sin egen pensionering och ska under kommande året lämna över ansvaret till sin efterträdare Dieter Gass:

”Jag ska stanna, men han blir ny chef för Audi Sport och jag blir ’gamlingen” som ska hjälpa till, som han har hjälpt mig de senaste åren,” säger Wolfgang Ullrich till brittiska Autosport.

Motorsportchefer påminner en del om fotbollstränare för topplag, de hyllas som stjärnor när det går bra men kan sen snabbt bli av med jobbet när det går dåligt för laget. Att Wolfgang Ullrich haft kvar sin position i 23 år säger därför också en hel del om de fantastiska framgångar som Audi haft inom motorsporten de två senaste decennierna.

Att Mattias Ekström handplockades till Audis DTM-team 2001 kan till stor del tillskrivas Wolfgang Ullrichs skarpa blick för unga förartalanger.

Audi Sports tekniska utvecklingschef Jörg Zander väljer också att gå vidare, nu när WEC ska upphöra. Zander har haft olika uppdrag för fabriksteam som Williams, Brawn, BMW, Toyota och Honda. Senaste uppdraget inom Formel 1 hade han 2009. Jörg Zander väntas nu gå till F1-teamet Sauber nästa år.

Annons
Annons
Rulla till toppen