Saab-rättegången inleds – sju personer anklagade för grova ekobrott

Drygt fem år efter konkursen inleds på tisdag rättegången mot de förra Saab-cheferna i Vänersborgs tingsrätt. Sju personer är åtalade misstänkta för grova ekobrott, bland annat grovt svindleri. Samtliga nekar till anklagelserna.
Annons

Saab-rättegången inleds – sju personer anklagade för grova ekobrott
Victor Muller och Jan-Åke Jonsson riskerar flera års fängelse om de blir dömda.

På tisdag 24 januari inleds rättegången mot sju tidigare Saab-chefer. De åtalade är före detta ägaren Victor Muller, före detta vd Jan Åke Jonsson, tidigare chefsjurist Kristina Geer, tidigare finanschef Robert Schuyt, en tidigare jurist, samt två tidigare revisorer.

Anklagelserna handlar bland annat om skatteplanering för att undkomma skatt och utbetalningar baserade på bristfälliga och osanningsenliga underlag. Åtalspunkterna är grovt försvårande av skattekontroll, grovt svindleri, osant intygande grovt brott och grov urkundsförfalskning, brott som kan ge upp till mellan 4-6 års fängelse.

Samtliga åtalade personer nekar till anklagelserna.

Den förre ägaren Victor Muller misstänks enligt åklagaren bland annat för att ha förskönat bilden av hur det gick ekonomiskt för Saab. Det gör även förre vd Jan-Åke Jonsson. Christina Geers ska bland annat ha gjort ändringar i årsredovisningen efter att den godkändes, skriver sverigesradio.se.

Rättegången inleds med åtalspunkten om grovt försvårande av skattekontroll. Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers är, mot sitt nekande, misstänkta för dessa brott.

Till bevisningen hör en stor mängd epost. Efter en husrannsakan fick utredarna tillgång till datorer med bland annat 280.000 mejl från perioden 2010-2011. Förutom detta är ett flertal vittnen är kallade.

”Vid ett våldsbrott, där du kanske bevittnat en händelse på plats är det jättesvårt att lämna ett signalement och ju längre tid som går ju sämre minns man. De problemen har vi inte här. I stället har vi något hållfast och konkret i e-mail som de bevisligen skickat och då kan vi fråga om varför de skrev mejlet och vad de menade med det”, säger Olof Sahlgren, chefsåklagare från ekobrottsmyndigheten till Ttela.se

Preliminära tidsangivelser: De misstänkta skattebrotten kring Muller dag 1-6, det falska Dukelevel-avtalet 7-9, grovt svindleri dag 10-12, utbytta årsredovisningar dag 13-15 och därefter pläderingar.

Förhandlingen håller på till 29 mars, att den är utspridd över en längre tid beror på att det är många advokater inblandade som även har andra uppdrag.  

Annons
Annons
Rulla till toppen