Ny Japan-skandal: Kobe Steel har ljugit om kvalitet på metallen

Levererar aluminium till bil-, flyg- och rymdindustrin.

Ny Japan-skandal: Kobe Steel har ljugit om kvalitet på metallen

Röken har ännu inte lagt sig efter skandalen med Takatas krockkuddar – där 34 miljoner bilar måste återkallas eftersom gasgeneratorn riskerar att explodera – innan det är dags för nästa japanska industriskandal:

Kobe Steel, Japans tredje största metallproducent, har avslöjats med att ha ljugit om styrka och seghet i sin aluminium och koppar.

Fusket ska ha pågått i tio år.

Företaget levererar till över 200 företag därav flera stora biltillverkare som Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Subaru, Ford och General Motors. De levererar också till flyg- och rymdindustrin samt det japanska snabbtåget Shinkansen.

Företagets vd Hiroya Kawasaki har med djupa bugningar bett om ursäkt och på den japanska börsen rasar Kobe Steels aktievärde.

"Kobe Steels trovärdighet är dumpat till noll. Vi kommer att göra allt för att återfå vår trovärdighet så snart som möjligt", säger han enligt Auto-Express.

Företaget har fått två veckor på sig att leverera en åtgärdsplan till den japanska regeringen.

Den falska varudeklarationen på företagets aluminium- och kopparprodukter kopplas till fyra olika fabriker i Japan.

Toyota har bekräftat att man använt aluminium med förfalskad styrka/seghet i bildörrar och andra yttre plåtar. En talesman för företaget säger att "vi jobbar snabbt för att identifiera vilka fordonsmodeller som kan vara drabbade och vilka komponenter som använts".

General Motors meddelar att de också undersöker vilka modeller och detaljer som kan vara drabbade av materialens avvikande kvalitet.

Honda bekräftar att de använt material med falska intyg i dörrar och huvar. Hos Ford är det bland annat motorhuvar till Ford Mondeo som kan vara drabbade.

Flygplanstillverkaren Boeing undersöker också vilka delar som levererats från Kobe Steel. 

Ford har meddelat att den falskdeklarerade metallen har använts i motorhuvar på Mondeo.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
There is something rotten in the state of Japan.
302
29